Quantcast

Медия без
политическа реклама

Макрон: Настъпва краят на западното доминиране в света

Френският президент призова за нов глобален икономически ред, породен от грешки на Великите сили

27 Авг. 2019
ЕПА/БГНЕС

Епохата на западното доминиране в света приключва в резултат на геополитическите промени, заяви в обширна външнополитическа реч във френският президент Еманюел Макрон. Това стана по време на среща с посланиците на страната, предадоха агенциите.  „Виждаме краят на западната хегемония в света. Обстоятелствата се променят“, каза той. Макрон каза, че това се случва, отчасти в резултат на "грешки" на Запада през последните столетия.Според него причината за това е, че нови страни са постигнали успехи. „Китай се издигна в първите редици, а Русия постигна голям успех в своята стратегия“, допълни Макрон.

Франция трябва да преосмисли и изгради новия отношения с Русия. „Ние се намираме в Европа. Ако не изградим нови отношения с Русия, тогава ще останем с напрежение, замразени конфликти и последиците от Студената война. Президентът Макрон каза още, че е време Европа да предефинира отношенията си с Русия, да възпре глобалните й амбиции и да не допусне да бъде въвлечена в нова Студена война. Макрон не каза дали е за отмяна на санкциите на ЕС, наложени на Москва след анексирането на полуостров Крим от Украйна, но посочи, че нови санкции "не са в наш интерес". Френският държавен глава предупреди, че още по-голямо отблъскване на Русия ще бъде "голяма стратегическа грешка". Президентът на Франция подчерта, че "слабостта и грешките" на Европа са допринесли за засилване на съюза на Русия с Китай и за възраждане на влиянието й в Сирия, Либия и цяла Африка.

Еманюел Макрон призова за нов световен икономически ред, като порица "безпрецедентната криза" в пазарната икономика. На фона на непостоянството в търговската политика на САЩ, Макрон каза, че пазарната икономика вече е прекалено зависима от финансите, което създава неравенства, "разтърсващи нашия политически ред". Президентът на Франция призова за глобално "преосмисляне", но не даде подробности.

Още по темата