Медия без
политическа реклама

Лекари: Домашното лечение на болни от COVID е недомислено

Ще бъдат осигурени пари на протестиращите служители на Спешна помощ във Видин

14 Септ. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Новата процедура за амбулаторно лечение на COVID-19, при която болните ще посещават специални зони за преглед, без да постъпват в болница, се посреща доста противоречиво и скептично от лекарите у нас. Доста от тях се съмняват в ефективността на предложеното от служебния министър Стойчо Кацаров решение и поставят редица въпроси, на които все още няма отговор. Това става ясно от разговор на "Сега" с общопрактикуващи лекари.

Преди дни министър Кацаров съобщи, че промените в методиката за заплащането на лекарите в болничната и извънболничната медицинска помощ за работа при неблагоприятни условия на труд е одобрена от Надзорния съвет на здравната каса и на практика вече сме готови със стартирането на процедурата за амбулаторно лечение на пациенти, болни от коронавирус. По думите му тя е съгласувана с Българския лекарски съюз (БЛС) и с директори на столични ДКЦ-та, които са останали много доволни от "това, което им е осигурено като нови възможности за т. нар. COVID зони". Според очакванията на Кацаров до седмица две първоначално регистрираните 39 COVID-зони трябва да станат поне 150, за да може пациентите с COVID-19 да бъдат обслужвани и лекувани амбулаторно. "За първи път в историята си НЗОК ще финансира амбулаторното лечение на остро заболяване, каквото е COVID-19", обяви още Кацаров, като ще заплаща и за лекарствата, изписвани за лечението му в домашни условия, т.е. пациентите ще ги получават безплатно.

Както винаги обаче, дяволът се оказва в детайлите. В петък се очакваше списъкът с лекарствата, които могат да се предписват на болни с COVID-19, да бъде публикуван в Държавен вестник. Такъв обаче така и не се появи. Освен това, остават неясни редица подробности, някои от които доста ключови.

Зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов коментира за "Сега", че са подкрепили амбулаторната процедура за лечение на коронавирус след разговори с представители на специализираната извънболнична помощ, разполагащи с ковид зони, защото тя е стъпка напред. "Тя обаче е в доста суров вид. Все още има доста детайли и въпроси, на които няма отговор", казва той.

По думите му процедурата ще се осъществява само в т.нар. COVID-центрове в специализираната извънболнична помощ, а не при личните лекари, както се смяташе досега (т.е. болните със симптоми на вируса няма да ходят на преглед при личните си лекари, които ще се занимават предимно с ваксинация и профилактика, а във въпросните центрове). Тези центрове обаче в момента у нас са 39 и то предимно в по-големите градове. В 2-милионна София например те са 7. "Нямам представа как и кога ще се разкрият останалите центрове, че да станат 150, които също няма да са достатъчно. Скептичен съм как ще се разкрият такива зони в провинцията, както и доколко хомогенно ще е покритието", казва той.

Според методиката за плащане при неблагоприятни условия всеки подобен център ще получава по 30 хил. лв. на месец за обслужване на пациенти с коронавирус, както и по 25 лв. на преглед на човек. Максимумът от прегледи, който ще им заплаща касата, са два. "Какво става обаче, ако пациентът се влоши след определения за наблюдение срок от 10 дни? Ако се влоши на 12-тия ден? Трябва центърът да е отговорен за пациента до неговото оздравяване. Не виждам как тези пациенти ще бъдат проследявани и наблюдавани динамично, накрая те пак ще звънят на личния си лекар", смята д-р Брънзалов.

Той все още не е виждал списъкът с лекарства, които ще се изписват безплатно на пациентите с коронавирус и които ще са разделени на три групи. "Ясно е, че лекарствата ще се изписват на електронна рецепта, но не и как точно болният ще отиде до въпросния център за преглед или изследвания - със собствен транспорт ли, или с градския. Някои от посочените изследвания, които ще са безплатни за пациента, например са безсмислени и нямат общо с ковид - като гърлен и носен секрет. Вместо това други, които са изключително важни, като д-димер и феритин, няма да се покриват и пациентът ще трябва сам да си ги заплаща", дава за пример още зам.-шефът на БЛС. Сред изследванията, които МЗ предложи да се плащат от НЗОК, са пълна кръвна картина, CRP, ALAT, креатинин, рентгенография на гръден кош и бял дроб, фибриноген, микробиологично изследване на гърлен секрет, носен секрет, храчка при необходимост и по преценка на лекуващия лекар. 

"Хората и сега си идват при нас и с тази процедура пак ще идват при нас, с тази разлика, че друг ще получава парите за това", така коментира и председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов новата възможност. По думите му от пациентите, които вчера е прегледал, двама се оказали с положителни тестове. "Идват хората и чакат 2 часа в чакалнята с други. Какво да правим, преглеждаме ги", казва той. Според него в хората в малките населени места и селата ще продължат да се обръщат към личните си лекари, тъй като са свикнали с тях, а и защото пътят до близката по-голяма болница, където евентуално би имало ковид зона, е дълъг.

Той изрази несъгласие с изписването на безплатни лекарства на болните с мотива, че така ще плащаме за антиваксъри. "М.г. нямаше ваксини, сега обаче има под път и над път. Хората, които не се ваксинират, изключвам децата и преболедувалите, са поели отговорността да се разболеят. Защо тогава да плащаме за лечението им?", пита той. По думите му освен това лекарствата, които ще се покриват от касата, са спорни. "Витамини, антибиотици, какво още има в списъка - не знаем. С антибиотици не се лекува коронавирус", казва той.  

НЕИЗПЪЛНЕНО

За д-р Брънзалов проблемно продължава да бъде и това, че антигенните тестове все още не са приравнени докрай на PCR-ите. "Случаите, доказани с антигенен тест, също се докладват, но ако трябва да си извадите документ за преболедуване, няма да можете, ако нямате положителен PCR тест", казва той.  

ПРОТЕСТ

Ще бъдат осигурени средства за изплащане на добавките на работещите на първа линия санитари от Спешна помощ във Видин, които обявиха готовност за гладна стачка. Служителите не са получавали добавка за работа на първа линия в продължение на близо година и половина заради грешно дадени указания от МЗ имат ли право на парите. Предходното ръководство на МЗ дало указания, че такива средства не се полагат, защото санитарите не са част от ковид отделение. Сегашният екип в МЗ обаче е на обратното мнение и парите ще бъдат преведени. Нееднократно през тези месеци бяхме третирани като хора втора ръка, обясняваше ни се, че санитари добавки за първа линия никога няма да вземат, оплакаха се медицитет от Видин. Към момента няма детайли за броя на засегнатите и сумите, които хазната дължи.  

ДАННИТЕ ЗА ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

1998 са новите случаи на коронавирусната инфекция у нас при направени 24787 теста или 8%. Най-много случаи отново регистрира столицата със 309 новозаболели, 175 са случаите в Пловдив, 117 в Благоевград, 110- във Велико Търново. Хоспитализирани в болница са 4587, от които в интензивни отделения са 370. 139 души са изгубили битката с болестта.

За изминалото денонощие са поставени 8050 ваксини, с което общият брой на поставените дози става 2416030 души, със завършен цикъл на ваксинация от тях са 1 242 231.    

 

За първи път в историята си Националната здравно-осигурителна каса ще финансира амбулаторното лечение на остро заболяване, каквото е COVID-19, като ще заплаща и за лекарствата, изписвани за лечението му в домашни условия.