Quantcast
Кунчев настоява за задължителна ваксинация срещу коронавируса | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Кунчев настоява за задължителна ваксинация срещу коронавируса

Аз съм направил предложение, решението ще вземе МС, обяви главният държавен здравен инспектор
2 325
 Илияна Кирилова

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев официално е предложил въвеждане на задължителна имунизация срещу COVID-19 в определени обществени сфери. Това съобщи пред Нова телевизия самият той, уточнявайки, че взимането на решение е извън неговите правомощия и по него трябва да се произнесат правителствените власти.

Запитан дали справянето с проблема с липсата на интерес към поставянето на ваксини минава през постановяване на техен задължителен характер, доц. Кунчев отговори:

"Има две страни. Едната е чисто експертното мнение - аз съм го казвал, пише го в моите доклади, обявявал съм го пред медиите. За мен някои групи трябва да бъдат имунизирани. Това са медицинските работници на първо място, както и работещите в социални заведения. То е практика, която вече е факт в един куп страни в Европа - и във Франция, и в Гърция, и къде ли не. На фона на отношението, което има в България, разбирам политиците, които са много внимателни при вземането на решения. Защото вижте едни обикновени мерки, които са най-меките в Европа, какво предизвикват и си представете сега, ако въведем това, което Гърция въведе от вчера, какъв би бил отговорът. Пак казвам - това, което аз считам, че е правилно, продължавам да го предлагам. Но решенията ги взема ръководството на министерството и Министерският съвет. Аз съм предложил задължителна ваксина. Не мисля, че това граничи с нарушаване на никакви граждански права. Това, което ще постигнем чрез тази ваксинация, е да не позволим в резултат на професионалните ни действия, на професионалните ни отговорности да заразяваме хората."

Все пак Кунчев смекчи тона по отношение на елемента на принуда, какъвто именно се прилага в южната ни съседка Гърция:

"Добре, който не иска да се имунизира, нека да не минаваме на най-крайния етап - изхвърлят те от работа, оставаш без препитания и т. н. Това наистина е доста крайно. Но това, което е въведено за два теста седмично, които са за сметка на лицето, ще осигури не нещо друго... Аз пак казвам - идеята, че го правим, за да пречим на някого, да бъркаме живота му, е крайно погрешна. Правим нещо, защото ако два пъти седмично видим, че тоя човек е отрицателен, свеждаме риска от заразяване на изключително ниско ниво."

Главният здравен инспектор разкри още, че в края на септември изтича срокът на годност на "300-400 хиляди ваксини" срещу COVID-19.

"На ден правим по 15-20 хиляди имунизации, с този темп няма как да ги използваме - обясни той - Ако те не намерят приложение в други страни, защото постоянно вървят такива разговори, и не стане дотогава удължаването на срока, тогава ще е първата по-голяма партида, на която ще ѝ изтече срокът."

Кунчев коментира още, че е възможно страната ни вече да е в платото на четвъртата вълна на пандемията:

"Оптимистичната новина е, че има задържане на заболеваемостта. Не само за България, а и в цяла Европа. За първи път тази седмица заболеваемостта падна малко."

Още

МЗ вече обявява колко от новите случаи са ваксинирани

24.09.2021

Обновена

2194
Лекари от ВМА са първите с трета доза ваксина у нас

24.09.2021

Обновена

2140
"Софиямед": Ваксинираните пациенти са рядкост

23.09.2021

Обновена

4145