Медия без
политическа реклама

Кр.Вълчев: През 2021 г. учителските заплати трябва да са увеличени двойно

26 Окт. 2018
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

920 лв. минимална учителска заплата от 1 януари 2019 г. и 20% скок на възнагражденията в сектора - това е заложено в Бюджет 2019 г. за образование, съобщи пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Предстои подписване на анекс към колективния трудов договор, който ще регламентира конкретния механизъм. Най-вероятно той ще бъде 20% за всички", каза той и припомни, че в някои училища има по-високо заплащане, тъй като системата на делегирани бюджети регламентира известна степен на самостоятелност.

"Допълнителни средства имаме за малките и отдалечени общини, където при равни други условия е по-трудно да се привлекат младите специалисти. Също така предоставихме допълнително средства за училищата и детските градини, в които има концентрация на деца от уязвими групи, където трябва да се полагат много повече усилия, за да се осигури тяхното развитие", каза той.

След някои промени в разпределителната формула на системата за тази година по-малките училища в отдалечени населени места имат по-добро финансиране, според Вълчев.

"Доброто образование зависи от това дали ще имаме добри и мотивирани учители", отбеляза министърът и подчерта, че от тяхната работа зависи да имаме и добри специалисти в бъдеще.

Той коментира и приетото политическо решение за двойно увеличение на учителските заплати до края на мандата на правителството, като те трябва да надминат средната за страната заплата: "През 2021 г. учителските заплати трябва да бъдат увеличени двойно. По тази идея продължава да се работи усилено. Необходимо е учителската заплата да бъде над средната за страната, дори 120% над средната за страната. След двойното увеличение през 2021 г. очакваме дори тя да бъде 125% от средната за страната. Това, което можем да кажем за тази година е, че тя за пръв път от много години, от десетилетия, ще надвиши средната за страната. По-точно следващата година, когато бъде реализирано това увеличение. Имаме близо 450 млн. лв. ръст на средствата за образование, от които над 400 млн. за предучилищното и училищно образование, нещо което нямаме като аналог в предходните години, освен миналата година и тази."

Министърът на образованието коментира и възрастовата структура при учителите. Както и в друго сфери, така и в образованието, почти половината от заетите са до 10 години от пенсионната възраст, недостиг на работещи учители ще има в следващите десетилетия. Затова е ключово да не се допусне нито едно дете да отпадне от системата на образованието, както и да се съобрази профилът на професионалното и висше образование с пазара на труда.

Заплатата в днешно време е най-важният фактор за младия човек да се включи в учителска професия, затова е важно тя да бъде над средната за страната, дори 120% над средната, подчерта Вълчев.

Той допълни, че задачата на родителите е да възпитават децата си в уважение към учителите, за да се върне доверието към тях.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата