Медия без
политическа реклама

Кьовеши окончателно бе одобрена за главен прокурор на ЕС

24 Септ. 2019
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент и Европейският съвет одобриха окончателно румънката Лаура Кьовеши за главен прокурор на Европейската прокуратура (EPPO). Преговорите между Европарламента и Съвета за новия главен прокурор на Европа вървяха от миналата пролет. Преговарящият екип на Парламента подкрепи Кьовеши при тези преговори, въпреки противопоставянето на Съвета до този момент.

След споразумението от тази вечер, председателят на Комитета за граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар заяви: "Г-жа Кьовеши е идеалният избор за главен прокурор на Евросъюза. Тя има отлични професионални компетенции. Освен това в момента Румъния не заема ключови постове в ЕС. Тя ще бъде една от силните жени, водещи ЕС отсега нататък".

"Много сме доволни, че г-жа Кьовеши ще ръководи новата европейска прокуратура. Тя отговаря най-добре на визията на Европейския парламент за силна и надеждна европейска прокуратура. Г-жа Кьовеши е изключително компетентна, с впечатляващи постиженията в борбата с корупцията и голяма смелост ", каза пък председателят на Комитета за бюджетен контрол Моника Холмайер (ЕНП).

Вероятно на конференцията на председателите на европейския парламент ще одобрят споразумението, докато потвърждението между държавите-членки ще стане на заседание на Съвета през октомври.

Европейската прокуратура трябва да започне работа догодина. Тя ще бъде базирана в Люксембург, а мандатът на Кьовеши ще бъде 7 години. Европейската прокуратура ще разследва злоупотреби с евросредства, корупция, данъчни измами, а в бъдеще и заплахи от тероризъм. Досега 22 държави, сред които и България, участват в нея.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Лаура Кьовеши

Още по темата