Медия без
политическа реклама

Костадин Ангелов: Чакаме другите ваксини с камиони на производителя

27 Дек. 2020
Илияна Кирилова

Следващите пратки с ваксини ще бъдат доставени с камиони на фирмата-производител до всяка Регионална здравна инспекция. Но шегите в тази трудна ситуация са неуместни. Камионът, с който бяха доставени ваксините в Пловдив, гарантира необходимия температурен режим и това е доказано с термограф. Това обяви в ефира на bTV здравният министър Костадин Ангелов. Ангелов се включи от дома си 7 часа след ваксинацията и обяви, че не чувства никаква промяна в състоянието си. Той благодари за получената подкрепа от църквата в лицето на епископ Тихон, който също се ваксинира днес сутринта. 

"В този живот остава това, което сме направили, не остават коментарите за това, което сме направили. Постарали сме се да гарантираме температурния режим на доставка. Камионът, с който бяха доставени ваксините, поддържа същия режим като камиона, с който бяха доставени от ЕС. Камионът трябваше да поддържа от 2 до 8 гградуса температура и термографът показва това. Но ние така или иначе пренасяхме ваксините в кашони в сух лед и това бе двойно гарантирано", коментира Ангелов. "Следващите количества ще се транспортират с камиони на фирмите-производители и ще бъда поставени директно във фризерите на всяко едно РЗИ. Ние се готвим за тази логистика от много време и шегите са неуместни", коментира Ангелов. По-рано Ангелов обясни, че доставянето на първата пратка само до София е било изключение, защото количеството е символично. 

Очаквам до края на 2021 г. да приключим с ваксинациите на желаещите българи и да постигнем 70% покритие, коментира още Ангелов. "От това, което виждам, съм обнадежден, желаещите да се ваксинират се увеличават всеки ден, страхът отстъпва пред надеждата, разумът надделява над емоциите", допълни министърът. Според него струпването на много хора накуп за отразяване на първата ваксинация е нямало как да бъде избегнато заради големия интерес, а за самата ваксинация е избрано най-голямото помещение в болницата - чакалнята на болицата "Св. Анна". "Аз не държа да бъда харесван или одобряван, държа да бъда полезен. И ще да дам всички възможно блъграските граждани да разбераг това през 2021 г.", коментира още Ангелов.

ЗАЩИТА 

Получилите първа доза ваксина трябва да внимават и да се пазят до поставянето на втората доза. След нея човек не би следвало да може да се зарази, а при евенутална среща с вируса антителата би следвало да го унищожат. Това обясни здравният министър Костадин Ангелов след начаото на кампанията по ваксиниране срещу COVID-19 у нас. "Докато се създаде имунитет след първата ваксина, трябва да минат 20-тина дни, трябва да се пазят. Ваксините са еднакви, но при поставянето на първата реакцията е по-слаба и затова се поставя втора доза", обясни пред bTV и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той бе категоричен, че всякакви приказки за "чипиране" на ваксинираните нищо общо с действителността. Според Кантарджиев обществените нагласи към ваксинациите в България са били позитивни преди ерата на Интернет, когато "всеки започна да си пише каквото си иска". Кантарджиев изтъкна, че вече преболедували пациенти слева да изчакат поне два месеца с ваксинацията, защото имунната система е подтисната и ефектът от ваксината няма да е голям. 

Всички, които смятат, че ваксината променя ДНК-то на клетките, или може да доведе до стерилност, нямат никакви основания да го твърдят. Това е РНК ваксина, тя изобщо не влиза в ядрото на клетката, а това е мястото, където се намира ДНК. Всеки човек, който си направи труда да прочете малко по-научна информация, ще разбере, че няма нищо такова, коментира по Нова тв и вирусологът от Кеймбридж д-р Велислава Петрова. Тя изрази очудване от негативните обществени нагласи в страната на фона на пълната липса на достъп до ваксини в огромна част от страните по света. България има късмет да е една от малкото държави с достъп до ваксина, изтъкна Петрова. 

 

 

 

Още по темата