facebook
twitter

Горещи новини

Кинаджиите поискаха от Бойко Борисов регулация на кабелните оператори

Още през август световни киностудиа са сигнализирали за неплащане на права. В този бизнес над 250 кабелни телевизии печелят общо над 360 млн.лв. годишно
1146
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

От години българските кабелни оператори си спестяват милиони левове от авторски права върху препредаването на филми. Това пише в отворено писмо „Филмаутор“ (организация за колективно управление на авторски и сродни права върху аудиовизуални поризведения) до премиера Бойко Борисов. Писмото, подписано от 202-ма режисьори, сценаристи, оператори, продуценти, кинокритици и други филмови дейци, е с копие също до председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, министъра на културата Боил Банов, председателя на СЕМ София Владимирова и медиите.

В писмото, цитирано от ploshtadslaveikov.com, се отправя искане компетентните държавни институции да предприемат спешни действия за разрешаване на дългогодишния проблем. Според авторите, България е единствената страна в Европейския съюз, която не спазва законите за авторско право в частта му за препредаването на филми. В страната ни има над 250 кабелни и сателитни оператори, които от години осъществяват своя бизнес необезпокоявани от държавните органи и без да отчисляват дължимите суми към авторите и продуцентите на филмите, които „продават“ на своите абонати.

Някои от големите световни киностудиа - Paramount Pictures, 20th Century Fox, MGM, Sony, произвели блокбъстъри като „Аватар“, „Титаник“, „Мисията невъзможна“, „Трансформърс“, „Две димящи дула“, „Шрек“ и други - са сигнализирали за проблема още през август и септември с писма до „Филмаутор“ и до Министерството на културата, разказват авторите на писмото.

„Драги, г-н Божинов, пиша Ви като представител на „Лайънсгейт”, компанията, която държи правата на филми като „Игрите на глада: Сойка-присмехулка” и „Две димящи дула” за България – и трябва да събира авторските отчисления от вторичните излъчвания в страната. Тези филми бяха показани през 2017 г. от Нова телевизия и бяха препредадени от кабелните оператори в страната. Но „Лайънсгейт” не получи от „Филмаутор“ никакво възнаграждение за това вторично използванe на неговите произведения“, гласи например писмото от „Лайънсгейт“ до Виктор Божинов, председател на УС на „Филмаутор“.

„Така наречените вторични възнаграждение от препредаване, както и първичните лицензионни такси, са гръбнакът на нашата индустрия, чийто продуценти не могат да финансират аудио-визуалната екосистема и всички творци… Следователно учтиво ви призоваваме да предприемем всички необходими мерки, за да се гарантираме спазването на продуцентските правата в областта на препредаването“, пишат още от „Лайънсгейт“.

С подобно съдържание са и другите писма, изпратени от големите американски киностудиа до „Филмаутор“.

В отвореното писмо до Бойко Борисов авторите и продуцентите настояват част от приходите, генерирани от създаденото от тях съдържание (по данни на КРС, приходите от платена телевизия за 2018 г. у нас са над 368 млн. лв.), да покриват правата им, както предвиждат българският закон и европейските директиви.

„Това не е първият призив на международната творческа общност въпросът с липсата на плащания за препредаването на филми в България да бъде разрешен – се казва в отвореното писмо. – През април 2018-а 110 представители от 55 европейски дружества изпратиха до българските институции резолюция, с която се настоява за спешни мерки. Тя беше конкретно адресирана до министъра на културата и СЕМ с очакване да гарантират условия, в които кабелните и сателитни оператори ще осъществяват своята дейност в рамките на закона.

И до днес препредаващите предприятия в България не плащат за правата на хиляди български и чужди автори и продуценти на филми. 

По закон „Филмаутор“ и БАККО имаха срок до 15.11.2019 г. да постигнат споразумение за тарифата, по която трябва да се заплащат правата, но за пореден път няма съгласие по темата заради спокойствието на операторите от липсата на глоби. Сега очакваме държавата в лицето на Министерство на културата да свика комисия, чието решение да бъде финално по темата. Тази ситуация се повтаря от няколко години, но до резултат така и не се стига, което неминуемо ще доведе до санкции.“

-----------------------

Отвореното писмо е подписано от Виктор Божинов (режисьор, председател на УС на „Филмаутор“), Адела Пеева (режисьор, продуцент, зам.-председател на „Филмаутор“), Тонислав Христов (режисьор, член на УС на „Филмаутор“), Христо Тотев (оператор, член на УС на „Филмаутор“), Илия Костов (режисьор, сценарист, член на УС на „Филмаутор“), Станимир Трифонов (режисьор, член на УС на „Филмаутор“), Костадин Бонев (режисьор, член на УС на „Филмаутор“), Мартин Димитров (оператор, член на УС на „Филмаутор“), Ивайло Пенчев (продуцент, член на УС на „Филмаутор“), Росица Вълканова, Петър Вълчанов, Кристина Грозева, Божидар Манов, Зоран Петровски, Андрей Паунов, Иглика Трифонова, Людмил Стайков, Анри Кулев, Боряна Пунчева, Илиян Джевелеков, Михаил Мелтев, Раймонд Вагенщайн, Стефан Цанев, Иван Маразов, Ицхак Финци, Руси Чаневи др.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов обвини ЕС в лицемерие за Зелената сделка

28.01.2020

МИЛА КИСЬОВА

2954 22
Борисов: На никого няма да национализираме фирмата

23.01.2020

Обновена

3769 19
Иванка Тръмп става шеф на Хъбчето

21.01.2020

Г-н БАЛЕВ

4783 12

Коментари

subject

Нещо или аз съм идиот, или тази държава се е превърнална в егати нещастната сбирщина от същества. Кво общо има Борисов с един спор предмет на обикновен съдебен иск ?!

 

Спомням си как бъдещи програмисти искаха работа от Борисов и когато ги натири да стават овчари, взеха че се обидиха... да не повярва човек, че премиера не трябва да търси работа на всеки неуспял студент.... колко му е някой си да иска да реши и другите проблеми. Направо се чудя, дали да не напиша отворено писмо до премиера за бъдещата ми липсваща ерекция. така де, все някой трябва да е виновен и очевидно няма как да съм аз

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

а някой читав филм да направят?

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Явно не е необходимо условие филмът им да е читав или да са го гледали някакви хора. Достатъчно е  филмът да е "предаден" или направо "препредаден" и правопритежателите могат да си искат парите. А плащачите ... , ами да са го гледали.

Direktiva

Да бе, ще им плащаме, ама друг път!

Johnny2965

Кой днес гледа филми, излъчвани от телевизия?

Докато има филми на разположение в Интернет, бих предпочел сам да си подбера какво и кога да гледам.

Разбира се, някои филми се плащат - дори по 4 евро за едно гледане.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×