facebook
twitter

Горещи новини

Каракачанов заподозря наши съюзници в шпионаж

2370
Илияна Кирилова

В България има повече шпиони от посочените от външния министър в кабинета "Сакскобургготски" Соломон Паси, това коментира пред Нова ТВ министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Преди седмица Соломон Паси обяви, че само в руското посолство те са 68.

По думите на Каракачанов и в другите посолства имало хора, които се занимават с подобна дейност.  "Има опити на външни фактори да влияят на вътрешната ни политика. Има държави, които са наши съюзници и които работят активно в такава посока. Има държави, които чакат нашата подкрепа за НАТО и ЕС и вършат същото", уточни министърът. Повод за коментара му стана разследването за шпионаж в полза на Русия срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов. Заради скандала Малинов беше задържан, след което пуснат под парична гаранция. Руският гражданин Леонид Решетников пък получи забрана да влиза в България през следващите 10 г., също както и руският олигарх Константин Малофеев.

"Нашите контраразузнавателни структури си вършат работата и информация се събира и се анализира за всеки един опит на чужди фактори, без значение дали това са държави, или други субекти, които се опитват по някакъв начин да се бъркат във вътрешната политика. Подобни случаи и опити има", коментира още вицепремиерът и министър на отбраната. По повод на шпионския скандал с движение „Русофили” той заяви, че България се стреми към добри и приятелски отношения с Русия. „Прокуратурата изнесе своите мотиви и аз съм склонен да ги уважа, докато тя се произнесе окончателно по въпроса. Темата обаче е много по-сериозна по отношение на опитите на различни външни фактори да влияят върху политическата обстановка в България. Тук не е въпроса само дали традиционно това се очаква да се върши от Русия, която поради напрежение в Черно море, кризата в Украйна, Крим и т.н. е доста активна в целия Балкански регион и у нас. Отношенията, които се зародиха между Русия и Турция, също предполагат подобни съмнения. Прокуратурата си има своите мотиви, за да предприеме подобни действия”, каза той.

По повод скандала със спирането на ефира на програма „Хоризонт” на БНР вицепремиерът заяви: „Прокуратурата е констатирала, че не е имало технически причини БНР да бъде спрян сигналът. Би следвало да се замислим по другия въпрос – ако някой иска да изразява своето отношение по една или друга тема, защо трябва да бъде за сметка на слушателите на БНР. Общественият интерес изисква подобни институции като БНР  и БНТ по никакъв начин да не се замесват в политически игри или върху тях да се упражнява натиск. Ако някой обаче е оказвал натиск, нека тези, на който той е оказван, да кажат дали това са представители на властта, дали са някакви други структури или нещо различно”.

На 21-ви ВМРО  ще обяви кандидатурата си за кмет на София. „На изборите в София и в която и да е община в България не участваме, за да подпомагаме един или друг, включително някой от нашите партньори. Там, където сме преценили и сме се договорили с нашите коалиционни партньори – НФСБ или ГЕРБ, ние сме направили съответната форма на коалиционно взаимодействие”, посочи Каракачанов и добави: „По отношение на кандидатурата на г-н Сидеров за кмет на София, мога само да му пожелая успех”.

Каракачанов заяви, че подкрепя идеята да се върне наборната военна служба. „Армията е институция, която дава не само умения на младите хора да защитават страната си, което е тяхно задължение по Конституция. За съжаление забелязвам, че някои инициативи на ВМРО или Патриотите се избутват настрани - и програмата за интеграция на ромите, и закона за доброволната военна служба”, обясни министърът на отбраната.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Изгоненият руски дипломат правел фалшиви документи за разузнавачи

26.01.2020

Обновена

4264 58
Москва: Изгонването на нашите дипломати е провокация на София

25.01.2020

Обновена

3673 76
Москва се закани, а Вашингтон приветства гоненето на руски дипломати

24.01.2020

Обновена

АЛЕКСАНДЪР КОЛЕВ

24183 345

Коментари

Нафарфор

Изтипосването трябва да покаже колко е независим ли?

Tashunko

В началото сте написали "министърът на отбраната Красимир Вълчев" - то вярно, че все е Красимир, ама...☺️

Hey Joe
Nashenec

Как се живее след като изпълниш всички искания на големия брат във вреда на България ? Ами "демократичните" примери започват с един Иван, но не Костов, а Пушкаров - унищожи де що имаше инфраструктура за ИТ-иновационни производства. А след края на министерстването ... ами всичко беше предварително договорено и решено.

 

П.П. То тази "демократична" практика започна с първите студентски стачки 1990 г. - товага цялото ръководство беше получило визи и уредени студентски права за целия срок на учене за Англия или Америка (по избор на кандидата). И си се хвалеха с това за да покажат колко са велики. 

Хаджи Генчо-A

"То тази "демократична" практика започна с първите студентски стачки 1990 г. - товага цялото ръководство беше получило визи и уредени студентски права за целия срок на учене за Англия или Америка (по избор на кандидата). И си се хвалеха с това за да покажат колко са велики."

___________________________________________________

Това за един шеф на БНТ отнася ли се?

Mrx

 „Прокуратурата изнесе своите мотиви и аз съм склонен да ги уважа, докато тя се произнесе окончателно по въпроса. Темата обаче е много по-сериозна по отношение на опитите на различни външни фактори да влияят върху политическата обстановка в България. Тук не е въпроса само дали традиционно това се очаква да се върши от Русия, която поради напрежение в Черно море, кризата в Украйна, Крим и т.н. е доста активна в целия Балкански регион и у нас. Отношенията, които се зародиха между Русия и Турция, също предполагат подобни съмнения. Прокуратурата си има своите мотиви, за да предприеме подобни действия”, каза той.

 

  И този станаа една подлога. Целият му патриотизъм се изпари, като стана министър. Той пък е един македонец. нерде Русе, нерде Македония. Хубаво, ама да каже, кои са тези други приятелски страни дето иматшпиони. Ами самият Паси не е ли един такъв шпиониин. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×