Медия без
политическа реклама

Канадска фирма иска да търси злато в Кюстендилско

03 Апр. 2019

Постъпило е заявление за търсене и проучване на подземни богатства в района на кюстендилското село Гърбино, се посочва обявление на Министерството на енергетиката. Според еколози и активисти от Кюстендилско става въпрос за проучване за злато.

Преди месеци МС издаде разрешение на канадска фирма да проучва за злато край село Злогош, на територията на три общини – Кюстендил, Трекляно и Земен, което предизвика реакции сред активисти и неправителствени организации в Кюстендилско и Треклянско.

Стартирането на процедурата за търсене на подземни изкопаеми и при с. Гърбино на практика е издаване разрешение за втора мина в района, алармира общинският съветник от Кюстендил инж. Огнян Атанасов. Той е от групата, която се обяви „против“ в района да се копае и да се добива злато, защото това ще доведе до сериозни екологични последствия за Каменичкия край.

"Явно министърът на енергетиката не е разбрала нашите послания и нашата декларация, че ние не желаем на територията на нашата община да се развива такава дейност", категоричен е Атанасов.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов заяви пред "Хоризонт":  „За мината в Гърмен или която и да е нова мина в района ще бъде уведомена г-жа Петкова, така че ще бъдат направени необходимите срещи. Позицията ни не се е променила, така че няма да има партньорство на тази основа“. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

злато, Кюстендил

Още по темата