Quantcast
Испания и Кипър вече пускат българи без COVID-ограничения | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Испания и Кипър вече пускат българи без COVID-ограничения

Облекчават се условията за свиждания в болниците
Обновена
3 283
 Илияна Кирилова колаж

Испания отменя изискването за представяне на каквито и да е диагностични тестове за COVID-19, сертификати за извършена ваксинация или документи за преболедуване на вируса за пристигащите от България, считано от днес. По информация на българското посолство в Мадрид от днес България вече не попада в списъка с рискови страни, чиито граждани подлежат на допълнителни изисквания при влизане в Испания.

От четвъртък, 24 юни, от изискване за такъв тип документ се освобождават и българите, пътуващи за Кипър. Премахването на всички коронавирусни ограничения за пътуванията на нашите сънародници до острова бе обявено днес от местното здравно министерство, съобщи БНР.

Въпреки това за посещение и в двете държави трябва да се попълни онлайн формуляр преди влизане - Формуляр за санитарен контрол (за Испания) и електронен полетен формуляр /CyprusFlightPass/ за остров Кипър. Това важи и за ваксинираните.

Тези облекчения се дължат на попадането на България в "зеления списък" - страни с най-риско разпространение на COVID-19 в последните две седмици.

 

СВИЖДАНИЯ

От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни, по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19. Това разпореди министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес. Забраната за посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения не се отнася и за свижданията при пациенти в терминален стадий.

 

ДАННИТЕ ЗА ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ

За първи път от месеци насам страната ни регистрира само един случай на починал от COVID-19 за последното денонощие. Макар данните в понеделник да не са най-показателни заради по-слабото тестване и отчитане на случаи през уикенда, все пак те са по-благоприятни, сравнени с последните понеделници - на 14 юни смъртните случаи бяха 2, на 7 юни - 7, на 31 май - 5. 

Както "Сега" вече писа, България е на 4-то място по смъртност в ЕС, което е забележително постижение, имайки предвид, че месеци наред не падахме от второто място по този показател. 

27 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие, показват още данните в системата. Това е около 0.7% от направените 4141 теста.

В 15 области в страната няма нито един нов случай на инфекция. В София новозаразените са 11, във Варна са 3, във Велико Търново и София област - по двама. Само по един нов случай на COVID-19 е регистриран в градовете Стара Загора, Смолян, Сливен, Русе, Плевен, Кюстендил, Габрово, Враца, Благоевград.

Броят на пациентите в болница се запазва горе-долу на нивото от вчера. Хоспитализираните са 1745 (при 1746 вчера), в интензивни отделения остават 207 души, колкото бяха и ден по-рано. Излекувани са 7 човека - 5 пъти по-малко от вчера, когато броят им бе 37.

 

СЛАБА ВАКСИНАЦИЯ

Нивото на ваксинация у нас остава изключително ниско - едва 3 134 ваксини са поставени през последното денонощие въпреки разкритите имунизационни пунктове на открито - в паркове, край молове и т.н. За сравнение миналия понделник имунизираните бяха 3263 души, на 7 юни - 4929, на 31 май - 5054. Общо през уикенда в изнесените кабинети в столични молове и на открито в парковете на София са ваксинирани 1608 души. В неделния ден общо са се ваксинирали 948 граждани, от тях в моловете - 265 души, а в парковете - 683. Общият брой на поставените дози надхвърля 1 660 000, а със завършен ваксинационен курс са около 749 000 души.

 

ПРОГНОЗА

Към момента няма данни "Делта" вариантът на коронавируса да е по-опасен за деца и млади хора. Хората, които са ваксинирани с две дози, не са изложени на риск от заразяване с този вариант, с малки изключения. Това коментира пред БНТ вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова. Информацията основно идва от Великобритания, където на практика този вариант е изместил предишния. Това според нея е типично за този тип вируси. "В САЩ доказват, че около 10% от всички доказани варианти е "Делта". И прогнозата им е, че той ще започне да доминира през есента, което може би се отнася и за европейските страни", каза вирусологът.

По думите ѝ във Великобритания вече се вижда, че ваксинираните с две дози хора две седмици след втората доза са в много голяма степен предпазени поне от риска да бъдат лекувани в болница. От тези, които сега са там в болница, пък се вижда, че незначителен е процентът на хората, които са ваксинирани.

Проф. Кожухарова беше категорична, че няма противопоказания за хронично болните хора да се ваксинират. "Хроничните заболявания са показание, а не противопоказание", допълни тя. И посъветва децата, при които има сериозни хронични заболявания, да бъдат ваксинирани след съвет на педиатър.

В повечето европейски страни процентът на ваксинираните най-възрастни хора - над 80 години, достига почти до 100. "Тук е 10, 15, 20. Факт е, че се увеличават, но би трябвало да се използва този летен сезон, в който винаги има известна пауза в дихателните инфекции, хората да се ваксинират, а не през септември месец да се струпаме на опашки, защото през септември по друг начин ще говорим за дихателните инфекции - отново те ще започнат да се увеличават", коментира вирусологът.

Според нея към момента няма никакви белези за изчезване на коронавируса и той ще бъде като сезонния грип. Но когато един вирус престане да бъде нов, той престава да бъде и от медицинска гледна точка, и от психологическа гледна точка сериозна опасност. Относно преваксинирането проф. Кожухарова заяви, че то вероятно ще се отнася основно за рисковите групи.

Ключови думи:

COVID-19, коронавирус, България

Още

ПРОГРАМА НА БЪЛГАРИТЕ В ТОКИО 2020 - 26 ЮЛИ

26.07.2021

1503
Кунчев: Идва вълната на неимунизираните и младите

25.07.2021

Обновена

5580
И в Италия протестираха срещу ковид пропуските

25.07.2021

1889