Медия без
политическа реклама

Иран се похвали с ново петролно находище

10 Ноем. 2019Обновена
архив
Хасан Рохани

Иран откри ново петролно находище със запаси от 53 милиарда барела суров нефт, заяви президентът Хасан Рохани. Нефтеното поле обхваща 2 400 квадратни километра и се намира в югозападната иранска провинция Хузестан, заяви Рохани в реч, излъчена по държавната телевизия. Това е находка, която би увеличила доказаните резерви на Иран с около една трета, предаде БГНЕС.

Иран отново е под санкции от страна на САЩ, които излязоха от ядреното споразумение с Техеран едностранно миналата година. Оттогава Иран се опитва да убеди останалите страни по споразумението да съдействат за неговото запазване, като същевременно започна да възстановява поетапно ядрената си програма.

Техеран възнамерява да защити ядреното споразумение по дипломатически път, заяви иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи на Четвъртата московска конференция за неразпространението на ядрените оръжия, предаде междувременно ТАСС. Той заяви, че ако не са били Русия и Китай, Иран е щял да напусне ядреното споразумение още преди няколко месеца. Иранският заместник-министър не изключи варианта Техеран все пак да излезе от ядреното споразумение, но добави, че при никакви обстоятелства няма да произвеждат ядрено оръжие.

Иран започна днес и изграждането на втори ядрен реактор в атомната централа "Бушер". Съоръжението ще бъде построено с руска помощ. Властите започнаха да изливат бетон в атомната централа в “Бушер“ пред представители на медиите. Ходът идва в момент на напрежение около ангажиментите на Ислямската република по ядреното споразумение от 2015 година. Макар Вашингтон да се оттегли от него, останалите страни - участници се опитват да го спасят. За втория ядрен реактор Техеран ще разчита на 4,5 % обогатен уран, който беше забранен в споразумението. Първият реактор в “Бушер“ също беше построен с руска помощ.