Медия без
политическа реклама

Има загинали и ранени на площадка в АЕЦ "Козлодуй"

16 Дек. 2019Обновена
Илияна Кирилова

Двама човека са загинали, а други двама са ранени в ДПРАО „Радиана”, на територията на АЕЦ „Козлодуй”, съобщи Нова телевизия. По предварителна информация те са служители на външна фирма. Нещастието е станало по време на работа. Върху работниците е паднала купчина железа.

От Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци" съобщиха, че на площадката се изгражда национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци, създадени на територията на България. Възложител на обекта е същото предприятие - ДПРАО, а изпълнител на строителните дейности на площадката е Германо-български консорциум „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци".

Строителните дейности се контролират от юридическо лице, упражняващо независим строителен надзор в съответствие със Закона за устройство на територията.

Договорът за изграждане на първия етап от Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци е подписан през 2016 г., а от 2017 година, когато започват строителни дейности на площадката, отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката.

Ръководството на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци" изказва искрени съболезнования на близките на загиналите, пише още в тяхното съобщение.. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата