Quantcast

Медия без
политическа реклама

И Силистра обяви бедствено положение заради чумата

Свинското е поскъпнало с 25-30%

31 Юли 2019Обновена
Илияна Кирилова

Обявиха бедствено положение в Силистренско заради чума по свинете, съобщават от Областна администрация Силистра.

Причината е положителните проби в свинеферма в село Попина, община Ситово, където се отглеждат 17 хил. животни. Това е четвъртият случай на потвърдено огнище със заболяването АЧС в индустриална ферма и първи за областта. Бедственото положение в област Силистра е обявено до понеделник..

Със заповед на шефа на БАБХ е организиран 12-часов официален контрол във всички кланици за свине на територията на страната, както и охрана от страна на ОД на МВР в часовете, в които няма нейни представители. Хранителните продукти, които са конфискувани на ГКПП Силистра, в четвъртък ще бъдат депонирани.

Определени са вече и общинските имоти, които ще се използват за загробване след умъртвяването на животните в Ситово и Силистра. За трите кланици - в Дулово, Тутракан и Ситово, ще има охрана.

На територията на свинекомплекса в село Попина функционират три контролно-пропускателни пункта - на входа и изхода, и в 3-километровата зона - на изходите за с. Гарван и с. Поляна. Охрана ще бъде осигурена и на входа и изхода на площадките за унищожаване и загробване.

На ГКП Силистра се извършва дезинфекция на автомобилите. Проверяват багажа на пътниците и се конфискуват хранителни продукти.

По думите на земеделския министър Десислава Танева се определя 20-километрова санитарна зона около всички 62 регистрирани свинекомплекса в страната, в които няма чума. В тези зони не трябва да има лични стопанства и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност.

Медувременно, стана ясно, че цената на свинското месо у нас се е покачила между 25 и 30% за по-малко от месец, а до есента може да скочи с още 15%. Това заяви пред БНТ Румен Андреев, изпълнителен директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас.

Според него поскъването е в резултат на все по-разпространяващата се зараза от африканска чума по свинете и умъртвяването на хиляди животни, а и на световните пазари:

„Много е важно да няма паника сред населението, за да не спадне консумацията. Другото, което е много важно да се разбере - неизбежно е поскъпване на цените, което поскъпване е свързано със събития, които се случват в цял свят, а не само в България. Китай като страна, която е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си - те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените“, посочи Андреев.

Още по темата