Медия без
политическа реклама

И допълнителната поръчка няма да спаси ваксинацията у нас

Едва през второто тримесечие страната ни може да се надява на по-големи доставки

24 Март 2021
Ваксините на "Пфайзер/БиоНТех" и "Модерна" още не могат да стигнат до личните лекари заради ниски доставки.
Илияна Кирилова
Ваксините на "Пфайзер/БиоНТех" и "Модерна" още не могат да стигнат до личните лекари заради ниски доставки.

България ще получи малки количества от извънредните 4 млн. дози от ваксината на „Пфайзер/БиоНТех“. На 10 март Европейската комисия обяви, че е договорила допълнителна доставка, която ще се реализира в рамките на месеца. За тази доставка обаче ще важат първоначално договорените квоти за разпределение между страните-членки, а вече се разбра, че България се е отказала от част от полагащите й се количества и квотата й е малка. Това става ясно от информация, предоставена на в. "Сега" от Европейската комисия.

България е с квота от 1,55% от населението на ЕС и ако бе приела още в самото начало този принцип на разпределение, сега следваше да получи 62 000 от допълнителните дози. Страната ни обаче се е отказала от количества и за нея важи намалена квота, която никой не обявява. Ако се съди по редовно заявеното количество, сега от извънредната доставка трябва да пристигнат около 13-14 хил. дози. Обичайно България получава около 20-21 хил. дози седмично от "Пфайзер", като тази седмица МЗ се похвали, че сме получили над 9300 дози допълнително.

Припомняме, че на 16 март Бойко Борисов, заедно с още петима свои колеги - от Австрия, Чехия, Латвия, Словения и Хърватия, настоя за корекция в разпределението на ваксините, с която да се гарантира, че държавите членки на ЕС ще получават едновременно доставките на база на броя население. Нашият премиер прехвърли вината на ЕК за собствените си грешки, като дори поиска България да получи предимство при доставките заради предстоящите у нас избори. Както стана ясно обаче от изявление на ЕК, проблемите с доставките на ваксини не се дължат на несправедливост на европейско ниво, а на преценката на националните власти при даването на заявките - квотите за отделните държави първоначално са били определени пропоционално в зависимост от населението на страните-членки, но някои държавите са се отказали от този принцип, като отказаните количества са преразпределяни между други държави.

ЕК успя да договори с „Пфайзер/БиоНТех“ с цената на разместване на графика и друго извънредно количество за второто тримесечие – 10 млн. дози. За тази доставка ще се приема тепърва начин на разпределение, тоест тук страната ни ще може да се надява на някаква компенсация. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен вече коментира, че тези 10 млн. дози могат да се използват за балансиране на системата след възникналите големи разлики в портфолиата на държавите членки.

Очаква се през април по-високите доставки на ваксини осезаемо да се почувстват и при нас. За второто тримесечие на годината страната ни чака повече доставки от „Пфайзер/БиоНТех“ и „Модерна“, след като се включи в допълнителните споразумения на ЕК с тях и поръча съответно още 2,9 млн. дози от първата ваксина и 460 000 – от тази на „Модерна“. На този фон ЕК вече обяви, че за момента няма изгледи „АстраЗенека“ да се справи и с обещаните количества за второ тримесечие и ще успее да достави само 70 млн. от 180 млн. дози.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата