Quantcast
US производители на чипове също бойкотират Huawei | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

US производители на чипове също бойкотират Huawei

По-рано Google обяви, че няма повече да работи с китайската фирма, но европейските компании не се съобразяват със САЩ
8972
Pixabay

Китайската компания Huawei се оказа под допълнителен натиск, след като американските производители на чипове Intel, Qualcomm, Xilinx и Broadcom са разпоредили на своите поделения да спрат да ѝ доставят продукти до второ нареждане. Това съобщи агенция "Блумбърг", позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Агенцията съобщава още, че Huawei е била готова за това действие, защото е натрупала на склад чипове и други основни компоненти за производство на мобилни телефони, които ще ѝ позволят да не спре работа в следващите три месеца. Според материала, компанията се е подготвяла за потенциално замразяване на доставките на части още от средата на 2018 г., докато същевременно разработва собствени чипове за своите телефони, лаптопи и мрежови продукти.

Затова пък европейски производители на полупроводници заявяват пред "Блумбърг", че ще продължат да снабдяват Huawei, независимо от американското ембарго върху фирмата. Говорител на Infineon Technologies AG, един от най-големите европейски производители на чипове, заяви, че повечето продукти, които доставя на китайската компания, не са обект на US санкциите, добавяйки, че Infineon "може да адаптира своята международна верига за снабдяване". Базираната в Австрия  AMS AG също каза, че не е наложила забрана върху доставките за Huawei.

------------

По-рано стана известно, че американската корпорация Google спира бизнес сътрудничеството с Huawei, след като последната беше включена в „черния списък“ на американското правителство, предадоха агенциите. За китайска компания достъпът до технологиите и софтуера на Google ще бъде ограничен. Това означава, че устройствата на Huawei няма да получават актуализации за операционната система Android. Освен това собствениците на такива смартфони ще загубят достъп до приложенията на Google като Google Play и Gmail.
За устройствата на китайската компания ще продължи да се предлага версия на операционната система Android с отворен код, която е свободно достъпна.

Скандалът с Huawei избухна след като Централното разузнавателно управление на САЩ, обвини компанията, че е получила държавно финансиране от китайските власти. Преди това Съединените щати и Австралия обвиниха Huawei в технически шпионаж и събирането на тайни данни при употреба на устройствата им. Американските власти многократно призоваха европейските си колеги да помислят за целесъобразността на участието на китайски компании в развитието на 5G мрежи в Европа.

Американското министерство на търговията възнамерява да постави Huawei и 70 от неговите подразделения в „черния списък за дейности, застрашаващи националната сигурност на САЩ". Компанията отговори, че е готова да сключи споразумения с редица страни, включително с Великобритания, за предотвратяване на шпионажа, за да получи достъп до договори, свързани с развитието на 5G мрежи.
 

Ключови думи:

Huawei, Google, САЩ
76

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Китай наложи санкции на 28 американци, включително Майк Помпео

20.01.2021

3158 21
Тръмп напусна Белия дом

20.01.2021

Обновена

4360 63
САЩ рязко разшириха директните санкции срещу Северен поток-2

19.01.2021

Обновена

9635 115

Коментари

Страници

скайспирит (непроверено)

Според малката Прокопиева правда:

Китайският гигант Huawei се утвърди на втората позиция с пласираните 59.1 млн. смартфона за дял от 18.8% и растеж от 50.3% (50.2% според Canalys) за периода, показва изследването на IDC. Компанията от Шънджън пусна новата си флагманска серия P30 в края на март и очакванията са продажбите от нея да се отчетат по-силно през второто тримесечие. В същото време предложенията й във всички класове й донесоха рекорден дял от 34% на китайския пазар. Групата не крие амбициите си да стане пазарен лидер до 2020 г. при запазване на сегашните тенденции, и то без да продава мащабно в САЩ, където не може да работи с операторите.

Гоогле са готови да зарежат подобен пазар? 

mick

Излиза, че използването на всичко американско е заразно и несигурно. Унищожаващо бизнеси и хора. Въпрос на време е - да бъдат заобиколени.

торбаЛан

И в момента китайски телефони, които не са предназначени за европейския, предполагам и за американския пазар, си имат собствен софтуер, който замества всички приложения на Гугъл. След самозабраната развитието му ще продължи с удвоена скорост.

Гласът

Гоогле са готови да зарежат подобен пазар? 

"Гоогле" по принцип са забранени в Китай. 

Стоф

Обратното - Китай, като всяка тоталитарна държава се стреми да оцелее нарушавайки международното право. По тази причина Хууей ще пострада тежко. 

торбаЛан

Аз пък отдавна съм спрял да работя с Gooooogle. И кво?

Augereau

За теб - нищо. За компания, която произвежда смартфони - лошо. Много лошо. 

IvanM

Google са готови да зарежат и Андроид, явно. Колко ли време ще им отнеме на Китай да заменят Андроид с нещо си тяхно. Стига им Азия. Е, и Африка. 

Augereau

То така ако се заменяше Android....

 

Неслучайно освен iOS, Android е единственият реално оцелял от гигантската битка между мобилните ОС. 

19namo

Гигантската завера с мобилните ОС звучи много по- достоверно.

mick

Интересно как стои въпроса с "американския" отворения код. Дали и него могат да забранят?

 

Излиза, че всеки използващ нещо американско се вкарва в огромна зависимост. Време да се махаме и от gmail.

Паисий2

Имайки предвид, че Андроид е с отворен код китайците могат да си направят подобна операционна система за седмица - две.

Evasion

А защо до сега не са го направили?

скайспирит (непроверено)

Китайците си имат две три мобилни ОС, а Google ги реже от магазина за приложения, а там са парите.

 

Възможно е да са направили някакви анализи и да са готови на такава стъпка. Китайските клиенти са шовинистично настроени - ползват предимно техни аналози на утвърдените услуги на Google. 

Han

Google ги реже от магазина за приложения

https://huaweimobileservices.com/appgallery/

mick

А какво правят всички които са си купили Huawei телефони? Какви ще са за тях последствията?

Tunalissa

Официалното изявление на Гугъл е, че поддръжката за досегашните апарати остава.

"Сега" е редно да актуализира материала си, така че да отразява това уточнение.

Кире

Винаги едно наум с Huawei. А иначе с хардуера е по-лесно, па и има достатъчно алтернативи. Със софтуера нещата са по-тънки, няма чак такава конкуренция. За мобилни устройства Android е без конкуренция. Изглежда протекционализмът взе връх, а това е толкова прекрасно: най-накрая имаме самодостатъчност на нациите. Единствените, дето могат да страдат от разрива на американо-китайските отношения са глобалистите...

Дзопино

Това е пълномащабна война! Отрязването на софтуеара е предпоследната стъпка. Отрязването от хардуерните лицензи ще е последната. Ако се стигне и до нея това си е дефком в икономиката. Не знам дали китайците имат сили да се справят с такава война на този етап. Американците май няма какво да губят...

 

не знам дали имате представа какъв удар е това за хуавей. Напрактика им оставя само вътрешния пазар на който гугъл и сие нямаха и без това никакъв шанс. Но европейския пазар ще се затвори драстично за тях и ще ги изхвърли от " хай-енд"  сегмента. 

19namo

И кой ще влезе на мястото на китаеца в Европа? Самсунг? Епъл? или германците ще ровят костите на Сименс?

paragraph39

САЩски държавен "пазарен тероризъм"!

Позорен, при това- санкции, ембарго и мита!!!

БЕЗ /раз/решение на ООН или СТО!

ПФУ!

onzitam

След една или две седмици той се върна, защото някаква щатска агенция не признала ... висшето му образование по медицина

Малка неточност!

В САЩ признават дипломите за висше медицинско образование...дори и българските. Имам познат български лекар, специалист от световна величина който редовно чете лекции в американски медицински университети, но НЯМА ПРАВО ДА ЛЕКУВА, да оперира или да предписва медикаменти на територията на САЩ. За да ти се издаде право да практикуваш, трябва да минеш определени процедури и да държиш изпити. Изключения не се правят дори и за АКАДЕМИЦИ. 

Гласът

САЩски държавен "пазарен тероризъм"!

Позорен, при това- санкции, ембарго и мита!!!

БЕЗ /раз/решение на ООН или СТО!

ПФУ!

Фейсбук и Ютюб (от време на време и Гугъл) са забранени в Китай, 

БЕЗ /раз/решение на ООН или СТО!

ПФУ! Държавен "пазарен тероризъм"!

Гласът

Защо никой не им е поискал дипломите, когато са връщали към живота тежкоранени американски рейнджъри?

Защото в Афганистан важат афганистанските закони (или по-точно афганистанското беззаконие). 

slaughter
снимка на slaughter

Бачо Кольо! Човекът ти обяснява едно , ти обаче си знаеш твоето. Дано се намери някой да ти обясни каква е разликата между това да четеш лекции и това да практикуваш медицина. Човекът ти обяснява , че хора с медицинско образование четат лекции в америка и хората ги слушат и си записват, а не като в БГ да викат: Кой бе, тоя ли бе? Бе я да върви....той ще ми каже на мен! Искам само да ми направиш едно уравнение калва е продължителността на живота и здравето на нацията оти медицинския фашизъм и при медицинския комунизъм !

Сгугню
снимка на Сгугню

Излиза, че всеки използващ нещо американско се вкарва в огромна зависимост. 

Пропускате данните за шпионски действия на Хуауей?

Или, щом са такива действия срещу САЩ, няма проблем.

mick

Тия "данни" ги чакаме. Само приказки. Просто нарочват някого, някоя фирма, държава и готово. Умеят го.

 

Крадецът вика - дръжте крадеца.

iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

Много интересно, явно не е добре положението, щом прибягват до такива крайности.  ???

Дзопино

не е добро https://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/chn/

dissidentbg

Когато говорите за Huawei не говорете за телефони.

Само 30% от бизнеса на Huawei са мобилните телефони. Американският им пазар е почти нищожен, около 10% общо за Северна и Южна Америка от целият им пазар.

Huawei са МНОГО повече от мобилни телефони.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш