facebook
twitter

Горещи новини

Германия увеличи бюджета си за отбрана

765
deutschland.de/ДПА
Урсула фон дер Лайен

Германия значително е увеличила разходите си за отбрана тази година, съобщи ДПА. Федералното правителство е уведомило НАТО преди дни, че възнамерява да похарчи над 47 млрд. евро за отбрана. Това е увеличение с 5 млрд. евро в сравнение с 2018 г. и представлява 1,35 на сто от БВП на страната. Ръстът в разходите за отбрана, който е най-големият след края на Студената война, идва на фона на ожесточените критики от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп към Берлин, че харчи много по-малко от договорените 2 на сто от БВП за отбрана и разчита на САЩ да издържат НАТО. През 2020 г. Берлин смята да похарчи за отбрана 49,67 млрд. евро или 1,38 на сто от БВП, посочва още ДПА, като се позовава на свои източници. Миналата година делът на военния бюджет на ФРГ е бил 1,23 на сто от БВП. Миналия месец германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен се ангажира пред американския си колега Патрик Шанахан Берлин да увеличи военния си бюджет.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

74 българи всеки ден са емигрирали в Германия през 2018 г.

17.07.2019

72
За германците здравето на Меркел е личен въпрос

13.07.2019

865 12
Германският износ на оръжия се е увеличил драстично

11.07.2019

442 1

Коментари

Дзопино

до 2 % има още бая кат гледам :) да се учат от нас - от място с отскок ги стигаме тия 2 %. и получаваме чертеж на най добриа самолет за капак!

банда

По любопитно е, в собствени разработки ли ще влагат, или ще купуват отвън.

Не може да се отрече, че когато немската техническа мисъл сериозно се заеме с нещо, резултатът обикновенно е впечатляващ. Най- вече във въоръжението.

Дзопино

бих казал най-вече в нещата с двигатели ... но не само де...

пролетарий о тв...

Това, което не е известно на повечето български читатели: Германия я натискат да плаща 2% от BIP (БВП)годишно за НАТО. Това прави 80 милиарда. До две-три години ще ги накарат да вземат липсващите средства до тази цифра - от пенсионния фонд. Урсула фон дер Лайен е карикатура на министър на отбраната. Тя има юридическо образование, със съмнителна докторска титла, майка на 7 дъщери, 155 см височина и тежи 50 кг с мокри дрехи. На мен ми прилича на отровно джудже (Giftzwerg). Изпитвам тъга, като гледам как й козируват стегнати генерали по 2 м на ръст. O tempora, o mores!

markoE

 

 

 

 

                                Знаем , че така се започва , и как свършва знаем .

Domi

За горният 

Нито знаеш как почва , нито знаеш как свършва..

buratinob

Това увеличение "случайно" съвпада с желаниетона Германия и Франция сами да правят самолет 5-то поколение + желанието да навлезе вкосмическия пазар удобно обявен за "стратегически" важен.

http://e-vestnik.bg/30270/otvedi-me-na-lunata-germ...

lalluger

Смешна работа е с тази министърка, иначе симпатична жена. Кой по света я взема насериозно като такава? Днес даваха по Фьоникс пак за аферата със самолетите на Локхийд И Ф.Й.Щраус. Интересна е и навява асоциации. Харесвал френските, но след закуската в САЩ харесал на Локхийд Ф-104. От около 900 са паднали 269 при инциденти. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×