Медия без
политическа реклама

Германия изолира неваксинираните

Започва обсъждането на закон за задължителна ваксинация

02 Дек. 2021
EPA/BGNES

 

​​​​​​Само ваксинирани и преболедували ще могат да влизат в магазини и да посещават културни и развлекателни събития, реши днес германското федерално правителство заедно с 16-те премиери на провинции, предаде ДПА. 

Ограничението не важи за хранителни магазини и аптеки.  Правилото, което вече е в сила в някои провинции, трябва да бъде разширено за цялата страна и да се прилага независимо от местните нива на разпространение на коронавируса.

„Ситуацията в страната ни е сериозна“, каза Меркел пред репортери в Берлин, като нарече мярката „акт на национална солидарност“. Тя поясни, че е постигнато съгласие за задължително носене на маски в училищата, налагане на нови ограничения за частните срещи и офанзива за 30 милиона ваксинации до края на годината. Меркел каза още, че парламентът ще обсъди възможността за налагане на задължителна ваксинация, която да влезе в сила още през февруари.

Около 68,7% от населението в Германия е напълно ваксинирано, далеч под минималните 75%, към които правителството се стреми, поне засега.
 Министърът на финансите Олаф Шолц, който се очаква да бъде избран за канцлер от лявоцентристка коалиция следващата седмица, заяви във вторник, че подкрепя задължителната ваксинация, но иска депутатите да гласуват според личната си съвест, а не според партийните позиции по въпроса. Нарастването на случаите на COVID-19 през последните няколко седмици и пристигането на новия вариант Омикрон предизвикаха предупреждения от учени и лекари, че медицинските услуги в страната могат да бъдат пренатоварени през следващите седмици, освен ако не бъдат предприети драстични действия. Някои болници в южната и източната част на страната вече изпращат пациенти в други части на Германия поради недостиг на легла за интензивно лечение. Споразумението за това какви мерки да се предприемат беше усложнено от политическата структура на Германия, защото 16-те провинции са отговорни за много от регулациите — и от продължаващия преход на федерално ниво. Германската агенция за контрол на болестите съобщи за 73 209 новопотвърдени случая в четвъртък. Институтът Роберт Кох също отчете 388 нови смъртни случая от COVID-19, като общият брой от началото на пандемията в страната достига 102 178.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата