Медия без
политическа реклама

В Германия готвят забрана на найлоновите торбички

13 Авг. 2019
Pixabay

Германската министърка на околната среда Свеня Шулце  подготвя законопроект за забрана на найлоновите торбички и намаляване на употребата на пластмасови опаковки, макар от 2015 г. насам да има 64% спад в използването на пластмасови торбички. Целта е германците да се разграничат от консуматорското общество, свикнало да употребява веднъж и да изхвърля, както и да използва по-малко пластмаса като цяло.

През 2016-а германското правителство стигна до сделка с бизнеса и оттогава за найлоновите торби плаща клиентът. Мярката даде резултат и по-късно бе въведена в други държави, включително в България.

Но пликовете съставляват едва 1% от пластмасата в консуматорския бизнес. Шулце е готова за преговори с производителите, за да ги убеди да намалят пластмасовите опаковки на плодове и зеленчуци.

Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на християндемократите и спрягана за наследничка на канцлера Ангела Меркел, не е съгласна със законодателната промяна. Според нея, трябва да има доброволно намаляване на употребата на найлонови торбички.„Ако това не проработи, тогава може да говорим за забрани“, казва тя. Очаква се до септември Християндемократическата партия да предложи новите си политики за опазване на околната среда, за да може до 2030 г. страната да постигне климатичните си цели.

Предложението да бъдат забранени найлоновите торбички идва във време, когато социалдемократите и християндемократите изразиха своята подкрепа към „Зелените“. Притесненията им за климатичните промени вълнуват все повече германци и с това често Европейската зелена партия става лидер на на общественото мнение, пише „Дойче Веле“.

Междувременно, Европейският съюз вече прие закон, който ще забрани употребата на няколко пластмасови продукта за еднократна употреба – от 2021 г. на територията на ЕС няма да се произвеждат клечки за уши, сламки и прибори за еднократна употреба

Още по темата