Медия без
политическа реклама

ГЕРБ предлага да падне забраната за продажба на земеделски земи на чужденци

Земеделският министър не пожела да коментира поименно кой е правил заменки на гори

22 Ноем. 2019Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

ГЕРБ предлага промени в закона за земеделските земи, които ще отменят частично забраната за продажба на земеделски земи на чужденци. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева пред Би Ти Ви.

Мораториумът за продажба на земи на чужденци бе наложен през 2014 г., с подкрепата на гласовете на ГЕРБ, които тогава бяха в опозиция в парламента. В момента чужденци могат да притежават земеделска земя в България, ако докажат уседналост за период от 5 години.

С промените ще се позволи на граждани на ЕС да придобиват обработваемите земи, но мораториумът ще остане за хора от трети страни, поясни Танева. По думите й тече наказателна процедура срещу България и страната може да плаща глоби, ако не осигури равни права за гражданите от ЕС.

"Този текст се заобикаляше чрез регистрация на местно юридическо лице. Забраната за покупка от чужденци отпада, но на европейски граждани следва да се спазва с оглед общите права", обясни министърът. Тя не можа да отговори на въпрос какъв процент от земеделските земи е собственост на чужденци, но по думите ѝ е "минимален със сигурност".

В ефира на bTV Танева призна, че едни от най-богатите българи са се уредили със сделки по замяна на гори. На въпрос кои конкретно са тези хора обаче министърът не пожела да сочи имена с аргумента, че това ще я затрудни. "Самата аз даже не знаех това", коментира Танева и допълни, че научава имената на соствениците, които стоят зад фирмите, от медиите. Както "Сега" писа, от списъка с фирми, които сега ще трябва да връщат пари заради неравностойните замени, са изпаднали едни от най-големите и знакови сделки. Такъв въпрос към министъра не бе зададен. 

Министърът коментира и темата за къщите за гости, строени с европейско финансиране, чиято проверка доведе до глоби за собствениците за 46 млн.лв. Проверката на всички 288 къщи, изградени в периода 2007-2015 г., е установила, че 15 от тях изобщо не са функционирали. Собствениците на други 158 ще бъдат глобени, тъй като или не са изпълнили бизнес плана си, или са изпълнили под 20% от заявените в него нощувки.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата