Медия без
политическа реклама

Цените на земеделските земи и рентите растат

Търсят се ниви като вложение на свободни средства и терени за фотоволтаични паркове

27 Февр. 2023
Търсенето на земя расте, но собствениците не бързат да продават.
Илияна Кирилова
Търсенето на земя расте, но собствениците не бързат да продават.

Цената за декар земеделска земя се вдига в доста райони в страната, но продавачите не са толкова много, колкото купувачите. По данни на брокери търсенето се увеличава, защото земята е добра инвестиция за тези, които имат свободни пари, а за разлика от жилищата, за земята не се плаща данък. 

В същото време на много места се вдигат и рентите, което  кара собсвениците да не искат да продават. 

Традиционно най-скъпа е земята в Североизточна България - заради житницата Добруджа и терените край морето. Последните официални данни на НСИ за сделките със земеделска земя са от 2021 г., когато за този регион бе обявена средна цена на декар от 1569 лв.

Във Варненско цената на земеделската земя са сред най-високите в страната. В момента върви средно между 1200 и 4000 лева за декар според категорията и местоположението на терена, показва проучване на БТА сред фирми, които се занимават с този тип търговия. Близо до Варна цените са най-високи и има оферти и по 10 хиляди евро за декар необработваема земя с гледка към морето. В селата близо до областния център офертите за по 3000 евро.

Рентите във Варненско също вървят стабилно нагоре. За последните 10 години те са се повишили от 25 лева до 66 лева за декар средно. За 2022 година година някои от арендаторите са изплащали ренти и над 100 лева на декар.

В Силистренско и средната цена на декар вече е около 3500 лева. В края на миналата година е достигнат рекорд, като малък парцел се е продал на търг за 4200 лева на декар, каза за БТА председателят на Областния съвет на земеделските кооперации в Силистра Боян Димов. Все пак по-големи парцели се търсят повече и се продават по-скъпо. Според Димов цената на земята е изкуствено завишена, защото при настоящите цени на продукцията тя не може да се изплати като инвестиция.

Въпреки това търсенето е голямо. В масовия случай хората, които купуват земеделска земя я дават под аренда. Средната рента, която предлагат земеделските кооперации в региона, е около 100 лева за декар, като миналата година една кооперация в Силистренско е платила по 130 лева на собствениците.

От рента на ниви в Разградско се взимат между 29 и 138 лева на декар. Най-високи суми са получили собствениците на земя в община Исперих.

В Търговище от 2014 г. има постоянен ръст на цените. През 2021 г.  за декар ниви в областта са сключвани сделки средно за 978 лв. при 747 лв. годино по-рано. В момента най-висока e цената на сделките с ниви в община Попово - 1255 лв. на декар. Най-ниска е цената на сделките с ниви в община Омуртаг - 440 лв. на декар.

Вдигат се наемите в областта в областта като най-висока рента има в община Опака - 56 лв. на декар, а най-ниска в община Антоново - 25 лв.

В Русенско пазарът е замрял, защото собствениците предпочитат рентата. Тя варира между 70 и 100 лв. за декар годишно. Интересът за закупуване на земя е много голям. По данни на местни брокери обработваеми ниви в област Русе вървят в момента между 2300 и 2500 лева на декар, докато в началото на миналата година са били около 1200 лева на декар.

В Бургаско също търсенето за покупка е много активно, но предлагането - оскъдно. В района на Бургас цените започват от 3000-4000 хиляди лева за декар и стигат до 12 000 евро в зависимост от категорията на земята и разположението. И тук собствениците на земеделски земи не бързат да продават, защото цените по арендните договори са се увеличили и хората искат да си запазят земята и да получават сигурни пари от рента. Сега варират от 50 до 60 лева на декар в зависимост от категорията на земята.

В Сливенско активно се търсят необработваеми терени за фотоволтаици и се очаква това да качи и цените. Около 1500 лева за декар е цената на земеделската земя в областта. От електропреносното дружество EVN казват, че област Сливен е на първо място по изградени и изграждащи се фотоволтаични мощности у нас. Исканията за присъединяване на фотоволтаици нараствали двойно през всяка следваща година, което прави задачата на електропреносното дружество доста сложна.

С 10 - 15% са се повишили цените на земята в Старозагорско през последната година, казват местни брокери. През 2021 година по данни на НСИ най-скъпа е била земеделската земя в община Павел баня - 1085 лева за дка, следвана от община Опан - 1027 лева/дка и Стара Загора - 979 лева/дка. Най-ниска е цената в община Братя Даскалови - 570 лева.  

В Ямболско декар плодородна земя стига до 3000 лева. Към момента се наблюдава застой след скока в цените в началото на стопанската 2021/2022 г. В този период те са скочили с 30-40%. В момента в региона най-скъпо се търгуват земите в землищата на общините Ямбол и Тунджа. В Ямбол декар върви от 1000-1200 до 2500 лева, а най-добрите ниви - и до 3000 лева. В община Тунджа картината е сходна за  по-добрата категория земи. В общините Болярово и Елхово обработваеми ниви достигат до 1000 - 1200 лева на декар, но не и в пограничните райони.

Търсенето е голямо, но само на плодородни земи, които да оправдаят инвестицията. Не се търсят пасища, гори и неплодородни земи с очаквана малка рента. 

В Плевенско около 2000 лева за декар се търгува обработваемата земя, особено, ако става въпрос за по-голям парцел. През 2021 година средната цена на сделките с ниви достигаше 1404 лева на декар, което бе нарастване с 38% спрямо 2020 г. Средно в областта рентите са от 40 до 100 лв. 

Във Видинско в момента цената на земеделската земя е между 2000 и 3500 лв. за декар. Цените са високи и собствениците се надяват, че ще продължават да се вдигат, и може би затова не продават, коментират местни брокери.

Най-голямо е търсенето на обработваеми земеделски земи в районите на Ново село, Покрайна, Капитановци, Гомотарци, Кошава. Там работят и най-едрите арендатори и земеделски производители. Те търсят да закупят допълнително земя, която да обработват и могат да си позволят да платят и по-висока цена.

Търсенето надвишава предлагането и във Врачанско. Причината за това е повишението на рентите, които се дават на собствениците - от 80 лв. до 120 лв. на дка обработваема земя. Цената ѝ при покупко-продажба се определя най-вече от това къде се намира и дали се обработва. Варира от 1000 лв. до 3500 лв. на дка.

Декар земеделска земя в равнинната най-плодородна част на област Монтана се търгува по 1500-2000 лева, като най-голям интерес от купувачите има в общините Медковец, Якимово, Лом и Бойчиновци. Към момента арендаторите в област Монтана плащат от 40 до 100 лева на декар, а на някои места и до 150 лв. 

Ключови думи:

земеделски земи, рента