facebook
twitter

Горещи новини

"Форд" съкращава 12 000 работни места в Европа

1426
архив

Американската автомобилна компания "Форд" обяви, че планира да съкрати общо 12 000 работни места в Европа, като част от предварително обявеното преструктуриране. Причината за това ще стане затварянето или продаването на шест завода на фирмата - Великобритания, Франция, Русия и Словакия, през тази и следващата година.

"Производственото присъствие на "Форд" в Европа ще бъде намалено до 17 съоръжения до края на 2020 г. Те бяха 24 в началото на 2019 г.", обяви компанията.

Оттам добавиха, че съкращенията на работни места - включително 5400 вече обявени в Германия и 1700 в Уелс - ще станат "главно чрез доброволни програми за разделяне".

Ключови думи:

Ford, работни места
19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

VW ще реши за завода в България или Турция в средата на август

13.07.2019

2701 16
Ford пуска своя най-скъп и най-мощен модел

04.07.2019

1139
В Дупница се принудиха да внасят шивачки от Молдова

27.06.2019

1578 16

Коментари

ablepsia

Новината е стара. "Доброволните програми за разделяне", квото и да значи туй последното, а то значи, че не се изплащат съответните обезщетения на съкратените, вече са в ход навсякъде.

mr_self_destruct

На запад и пари ли ти дават като те съкратят? И тогава как ще те съкратят доброволно и без да ти дадат пари?

ablepsia

Е, да де - там е врътката. Като те напуснат "доброволно", не се водиш съкратен - със съответните последствия от това.

 

Ако за теб Русия и Словения са "Запад"... Звучи почти като "западния град Осака" от "гореща" новина по-долу.

mr_self_destruct

Франция и юк ги пропусна. Но как все пак ме напускат доброволно и без пари? И то не само мен а още стотици и хиляди?

mr_self_destruct

И германия и уелс?

ablepsia

Вместо да питаш, намери си сам статии по въпроса. Руското законодателство например, както и нашето, задължава работодателя да компенсира съкратения, да му изплати неползван отпуск и заплатата за един или два месеца. А щом предприятието работи на територията нас ъответната страна, то е задължено да спазва трудовото й законодателство.

mr_self_destruct

Ти твърдиш някакви работи пък после - намери си сам☺️ по нашето може да те съкратят поради съкращаване на щат без нищо и тогава отиваш на борсата според условията на които отговаряш. Може да те съкратят доброволно с минимум четири заплати и тогава нямаш право на борса. Предполагам в русия е подобно, но в западна европа се съмнявам силно. Някой запознат би могъл да каже как е халвата там 

geo_19

Може да те съкратят доброволно с минимум четири заплати и тогава нямаш право на борса. 

 

И при съкращение по инициатива на работодателя със компенсация от 4 заплати работникът пак има право на платена борса. (май като се приспадат тези 4 месеца)

Дзопино

поради каква причина? икономическа - няма търсене или политическа - изпълняват заръките на Тръмпи? 

ablepsia

Масштабное сокращение штата Ford связано с реорганизацией. Ее результатом должно стать повышение рентабельности в регионе на 6%. Ford сосредоточится на грузопассажирских автомобилях (в этом сегменте компания лидирует) и будет разрабатывать новые модели пассажирских авто, в том числе электромобили. Кроме того, компания хочет к 2024 году в три раза увеличить импорт в Европу. Туда американская корпорация собирается поставлять ограниченный ряд моделей, среди которых Ford Mustang и Ford Explorer.

Диагностик

Явно предчувстват конкуренцията, която ще им правим със завода на Фолксваген. 😉

Manrico
снимка на Manrico

При доброволните програми на работниците се предлагат по-високи обезщетения или допълнителни непарични обезщетения, например курсове за преквалификация. Срещу което съгласият се работник си тръгва без излишни бюрократични спънки и с ангажимент да няма бъдещи претенции.  Има и варианти с ранно пенсиониране и т.н. Срещат се и у нас.

А иначе камунягите знаят от едно време, че на Запад при съкращения идва един дебел буржоа, придружен от въоръжени полицаи и изхвърля работника от работа и от дома му заедно с плачещите жена и деца да спят под мостовете и да се хранят от кофите за боклук.

Диагностик

Не само Форд изпитва проблеми с реализацията на колите си.

Ето как стои въпроса с Лада, която се търси много у нас:

 

https://www.finanz.ru/novosti/aktsii/avtovaz-obrat...

 

 

First Strike

Аууу, каква прясна новина! Пари! И съвсем по темата! 

 

😂

Диагностик

Абсолютно е по темата. Можете да откриете подобни статии за държавната помощ към Автоваз и за предишни години. 

Ние не умеем да подкрепяме собствените си производства. 

First Strike

Темата е: ""Форд" съкращава 12 000 работни места в Европа". Как така новина за "Автоваз" от 2018 е "абсолютно по темата"? 

protor

Гришата Ганчев смаза конкуренцията.

peniko

Признавам си, че не знам всички детайли на Европейското трудово законодателство, но един пример:

Моят 'чорбаджия" е много бърз на спусъка (типичен ковбой) и при наемане и при уволняване. Може да наеме 3 души за половин час и да уволни 2-ма за 20 мин. Уволените тук, в Америчко имат 15 мин да си съберат личните вещи и толкоз. Няма компенсации и пр. Преди 2 г се скара с шефа на клона ни в Германия и го уволни изневиделица, точно по това време на годината. После му плащаше заплатата и всички други екстри до края на календарната година ..... така било по немачко.

 

По повод на VW завода: немските менагери нищо не схватат: заводо требе да е за Гоуфове у Пернишко. Гарантирано потребление, лоялни клиенти ......

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Малко скъпички идват колите им. Може да са паднали продажбите.

А иначе традиционната причина да се затвори завод в Европа е ... да се открие такъв в Китай, примерно. Заради работната ръка и нивото на заплати.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×