Медия без
политическа реклама

Европа затяга граничните изисквания за българи

Повечето страни ни поставиха в "червена" зона заради бързо растящите случаи на Covid-19

23 Авг. 2021
Илияна Кирилова
Повечето европейски страни затягат мерките за пристигащи от България.

Заради увеличаващия се брой случаи на Covid-19 от днес са в сила нови изисквания към българските граждани за пътувания в редица европейски държави. През изминалите месеци много страни ни допускаха без никакви ограничения заради ниското ниво на зараза у нас.

Цялата територия на България вече е в списъка на Испания на държавите в риск (а не само определени райони на страната, както беше досега). От днес за влизане в Испания се изисква сертификат за ваксинация, отрицателен резултат от тест или документ от медицинско заведение, който доказва прекарана в последните шест месеца инфекция с коронавирус. Ваксинацията трябва да е завършена преди поне 14 дни, а тестовете са с валидност съответно 72 часа за PCR и 48 - за антигенен. Испанските гранични власти ще мерят и температурата на влизащите в страната.

Също от днес има промяна и за пътуващите до Чехия. Изискванията към българските граждани са същите - сертификат, отрицателен резултат от тест, направен най-много 72 часа преди пътуването, или документ, че са преболедували ковид. Освен това от българските граждани се изисква предварително попълнен електронен формуляр, който да представят при поискване на граничния пункт. Сред новите правила за пътуващите до Чехия е изискване за самоизолация за пристигащите без ваксина, като между 5-ия и 14-ия ден на пребиваване в страната те следва отново да си направят PCR тест. Новите разпоредби не важат за транзитно преминаващите. За тях обаче правилата промени Словения и вече изисква сертификат за ваксинация или отрицателен резултат от тест дори от тези, които няма да пребивават на територията им.

От утре нови изисквания са в сила за Черна гора. Там обявената мярка е в сила до 10 септември и включва същите изисквания - отрицателен тест за Covid-19, сертификат за ваксинация (няма изискване за 14-дневен период) или документ за преболедуване на инфекцията. 

Кипър също затяга изискванията към пристигащите от България. От четвъртък страната ни влезе в "червената" зона на висок риск от разпространение на заразата. От неваксинираните се изискват два PCR-теста с отрицателен резултат - единият направен до 72 часа преди полета за Кипър и вторият - след пристигането на острова. Разходите за теста в Кипър също са за сметка на пътуващите, които трябва да останат в самоизолация до излизането на резултата. Притежаващите валиден сертификат за ваксинация срещу Covid-19, независимо, че България е в рисковата „червена” зона, ще влизат свободно в Кипър, без да правят тестове. Всички пътници - ваксинирани и неваксинирани, трябва да попълнят кипърския полетен формуляр в рамките на 48 часа преди полета си.

От събота България е в "червената зона" и за пътуване до Белгия. За Дания, която не е категоризирала нито една държава като "червена", за момента сме в "жълта" зона. Изискването за неваксинирани там е да се направи тест на летището при пътуване по въздух, а при пристигане по суша или море – в рамките на 24 часа от влизането в страната.

От 1 септември са в сила новите изисквания на Северна Македония, която също цяло лято ни допускаше само с паспорт. Те не се различават съществено от обичайното: завършена ваксинация, актуален отрицателен резултат от тест или сертификат за преболедуван ковид, но не по-стар от 45 дни, считано от деня на оздравяване. Завръщащите се граждани с македонски паспорт могат да минат и без документ, но със 7-дневна карантина.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?