Quantcast

Медия без
политическа реклама

Европа избира кандидата за шеф на МВФ

02 Авг. 2019
Снимка: Архив

Очаква се чрез гласуване тази вечер да бъде определен европейският кандидат за ръководител на Международния валутен фонд. До процедурата се стигна, след като страните-членки на Евросъюза не успяха да се обединят около една номинация. Сред имената, които се обсъждат, е това на главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, въпреки че тя не отговаря на възрастовия критерий, отбелязва БНР.

Франция дори предложи да се стигне до промяна в правилата на МВФ, според които новият ръководител не трябва да е над 65 години, когато встъпва на поста и да го напусне, когато навърши 70. Неформално Париж е предложил Кристалина Георгиева, която обаче през лятото ще навърши 66.

Останалите кандидати са испанският министър на икономиката Надя Калвиньо, португалецът Мариу Сентену, който в момента оглавява еврогрупата и е министър на финансите в родината си, гуверньорът на финландската централна банка и бивш еврокомисар Оли Рен и бившият финансов министър на Холандия и ексшеф на еврогрупата Йерун Дейселблум.

Първите две кандидатури са от южни държави, другите две - от северни. При гласуването именно разделението между Юга и Севера може да се окаже решаващо. Въпреки че по традиция САЩ определят ръководителя на Световната банка, а Европа - на Международния валутен фонд, правото на Вашингтон на вето винаги е било вземано под внимание.

Още по темата