Медия без
политическа реклама

AI ще удари световния пазар на труда като цунами

Изкуственият интелект ще засегне над 40% от работните места, твърди Кристалина Георгиева

14 Май 2024
Изкуственият интелект може да доведе до огромен скок на производителността, стига да е управляван добре, смята Кристалина Георгиева.
БНР
Изкуственият интелект може да доведе до огромен скок на производителността, стига да е управляван добре, смята Кристалина Георгиева.

Изкуственият интелект връхлита световния пазар на труда „като цунами“. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева на форум в Швейцария. 

"Технологията вероятно ще засегне 60% от работните места в развитите икономики и 40% от позициите по света в следващите две години", коментира Георгиева, цитирана от "Ройтерс", предаде "Инвестор". 

„Имаме много малко време, за да подготвим хората за това, бизнесът да е готов за това. АІ може да доведе до огромно увеличение на производителността, ако го управляваме добре, но също така може да доведе до повече дезинформация и, разбира се, до повече неравенство в нашето общество“, разсъждава директорът на МВФ. 

Кристалина Георгиева посочва още, че световната икономика е станала по-податлива на сътресения през последните години, визирайки пандемията през 2020 г. и войната в Украйна, но въпреки това е проявила устойчивост и е избегнала рецесията. 

Ключови думи:

Кристалина Георгиева, AI

Още по темата