Медия без
политическа реклама

МВФ ни препоръча премахване на плоския данък

Страната се нуждае от данъчна реформа, която да повиши трайно приходите в бюджета, смята мисията на фонда

14 Март 2024
Препоръката на МВФ за премахване на плоския данък и въвеждане на прогресивно облагане на доходите срещна отпор от повечето депутати в бюджетната комисия.
Препоръката на МВФ за премахване на плоския данък и въвеждане на прогресивно облагане на доходите срещна отпор от повечето депутати в бюджетната комисия.

България трябва да промени данъчната си система, за да осигури повече данъчни постъпления в бюджета. Необходимо е да се възстанови 20%-ната ставка ДДС за всички сектори, да се премахне плоският 10% данък за доходите на физически лица, като се въведе прогресивна скала на облагане, както и да се премахне таванът за осигуряване и всички да плащат осигуровки върху реалните си доходи.

Това препоръча ръководителят на мисията на МВФ у нас  Жан-Франсоа Дофен пред депутати от бюджетната комисия в парламента.

Според мисията на фонда икономиката на България ще отбележи по-висок растеж тази година от 2.7% и сериозно забавяне на инфлацията до 3.5%, за което заслужава похвала. В дългосрочен план обаче има големи рискове пред икономическото ни развитие, тъй като все още е много голям процентът на населението в бедност, а социалните неравенства са значителни. "България изостава от страните от ЦИЕ в догонването на останалите от Европейския съюз", подчерта Дофен.

Фондът препоръчва страната ни да води неутрална фискална политика и да се опита да съставя бюджети с дефицит не по-голям от 1% от БВП. "Свиването на дефицита обаче не трябва да бъде за сметка на орязване на социалните разходи и капиталовите инвестиции. Необходими са реформи в приходната част, които да повишат постъпленията устойчиво в дългосрочен план", посочи Дофен. 

Той определи бюджетът за тази година като твърде експанзионистичен, което ще доведе до повишение на търсенето, а оттам и на инфлацията.

"Ако България следва разумна фискална политика, смятаме, че през 2025 г. е разумно да покриете критериите за инфлация за влизане в еврозоната", посочи ръководителят на мисията на фонда у нас.

"Въвеждането на 10% плосък данък изигра своята роля. В момента той се явява пречка, която не позволява адекватни инвестиции в човешкия капитал и в инфраструтрурата. Затова препоръчваме въвеждане на прогресивна данъчна система, поне що се отнася за облагането на физическите лица. Наред с това трябва да се подобри и данъчният контрол върху големите данъкоплатци", посочи още Дофен.

Той отправи критика към решението да се изземва 100% дивидент от държавните предприятия, защото това ги лишава от възможност за инвестиции и за повишаване на производителността им.

Фондът очерта три области за реформи, ако България желае да ускори сближаването на икономиката и стандарта на живот със старите членки на ЕС. На първо място бе посочено укрепване на управлението и изкореняване на корупцията. В тази връзка бе препоръчана по-голяма прозрачност на инвестициите в публичния сектор и обществените поръчки. "Неотдавна България бе включена в черния списък на FTAF на страните, които не се борят с прането на пари, а това се отразява и на инвестициите в страната", припомни Дофен.

На второ място се препоръчва завишаване на публичните инвестиции в инфраструктура и човешки капитал чрез обучения през целия живот в умения, които се търсят от бизнеса. На трето място - да се насърчи Зеления преход, като се запазва стабилността на енергийната система.

РЕАКЦИИ 

Не съм изненадан от позицията на МВФ, това е дълголетна практика на фонда, коментира председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев, който е депутат от ДПС. Той посочи, че по много от препоръките на фонда депутатите от различните партии са на същото мнение. "Водим диалог за данъчната политика, пенсионна реформа, фискални цели, рисковете пред бюджета и инфлацията. Всеки има своите аргументи", каза Цонев.

От най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ-СДС, обявиха, че трудно може да преразгледат политиката си за премахване на плоския данък и увеличаване на данъците. По всички останали забележки обаче споделят позицията на фонда. "Наша основна цел е членство в еврозоната и в тази връзка повече от 10 години ГЕРБ поддържаше консервативни бюджети, което именно доведе до приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната през 2020 г.", посочи Александър Иванов от ГЕРБ. Той не пропусна да отправи критика, че последните в три години управление на различни правителства страната ни е отстъпила от консервативната бюджетна политика, което ни е отдалечило от еврозоната.

Румен Гечев, видимо доволен, обяви, че 90% от препоръките на фонда съвпадат с предложенията на БСП за данъчни промени, нееднократно отправяни от парламентарната трибуна - за прогресивно данъчно облагане, премахване на максималния осигурителен доход, повече капиталови разходи в държавния бюджет.

"Не сме съгласни обаче, че не сме готови за еврозоната. Цинично е да се твърди, че единствено инфлацията ни пречи, защото почти всички членове на еврозоната брутално нарушават критериите за дълг и дефицит", обърна се той към представителите на МВФ. Гечев посочи, че БСП не би приела и свиване на бюджетния дефицит на 1%, защото в условия на рецесия в ЕС това ще има крайно отрицателно влияние върху българската икономика.

От "Демократична България" също се противопоставиха на данъчните препоръки на МВФ. "Няма проблем с плоския данък в България. Смятаме, че първо трябва да се подобри разходната част на бюджета и после да се мисли доколко да се завиши изземването на по-голяма част от доходите на тези, които произвеждат", коментира Георги Ганев. Според него преди всичко трябва да се проведе реформата в правораздавателната система, което да повиши защитата на собствеността, а оттам и инвеститорския интерес към България.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата