Медия без
политическа реклама

Асен Василев опроверга заплахите на ГЕРБ за високи данъци

Тези, които теглят икономиката, ще плащате дебело, обяви по-рано днес Бойко Борисов

15 Март 2024ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Няма да се водят преговори по втори и трети мандат, ако първият се провали, беше категоричен Борисов.

Предупреждение, което прозвуча като заплаха, отправи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов – че скоро Народното събрание ще бъде принудено да въведе нови, тежки данъци. Повод му даде вчерашната среща между представители на Международния валутен фонд (МВФ) и депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Според герберския лидер фондът ще постави изисквания пред България, които ще доведат до повишаване на данъчното бреме. Няколко часа по-късно финансовия министър в оставка Асен Василев го опроверга, като заяви, че данъците няма да бъдат вдигани. 

На срещата вчера ръководителят на мисията на МВФ у нас Жан-Франсоа Дофен заяви, че България трябва да промени данъчната си система, за да осигури повече приходи на държавния бюджет. Той конкретно посочи, че трябва да се премахне 10-процентовият плосък данък върху доходите и да се въведе прогресивно облагане, да се възстанови единната ставка на ДДС от 20%, която да важи за всички, както и да отпадне таванът за осигуряване и всички да плащат осигуровки върху реалните си доходи.

Това бяха препоръки, но според Борисов става въпрос за нещо далеч по-сериозно. "Това са препоръки, но който не изпълни препоръките, те след това стават задължителни, защото няма откъде да вземеш кредити", заяви той на среща в Пловдив. После, с изпълнен с неприкрито презрение тон, обвини българските граждани, че с протестите срещу неговото правителство през 2020-2021 г. са провалили влизането на страната в еврозоната и затова сега ще се стигне до намеса на МВФ във финансовата политика на държавата.

"Честити ви нови данъци, българи! Всичко се плаща на този свят! Безплатен обяд няма! Пригответе се да плащате високи данъци. Безумната политика, която се води – да се раздават пари, за да си готин, добър, френдли (английската дума за добронамерен – бел.а.), сега всички ще извадим от джобовете си и ще платим скъпо за това!", обяви Борисов.

"Който е работил повече, ще плати повече – истинският принцип на социализма. Работиш много – плащаш много. Нищо не правиш – получаваш помощи, дарения, социални и т.н. Тези, които теглят икономиката, създават БВП, ще плащате дебело. Ние повече няма да можем да удържим след тези препоръки. Ще минат в един пакет, ще го гласуваме, защото, ако не го гласуваме, няма да можем да взимаме по 5-10 милиарда заеми, както ви предупреждавахме", продължи да вика той.

Борисов отскоро говори открито срещу настоящия финансов министър Асен Василев, който заемаше поста и в кабинета "Петков". Даже предупреди своя кандидат за премиер Мария Габриел, че ако го задържи в бъдещото си правителство, ще се провали. Днес той не се спомена името на Василев, но гневната му тирада за водената досега финансова политика показва, че отново ударът е насочен срещу министъра, който е съпредседател на ПП-ДБ. Той редовно бива подлаган на атаки, които рязко се усилиха, откакто се водят преговорите за бъдещото управление.

 

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

"От МВФ говорят за вдигане на данъците в последните 20 години. Но ние нямаме намерение да вдигаме данъците", коментира министърът на финансите в оставка Асен Василев.

Той напомни, че ДДС е върнат на 20-процентната ставка, с изключение на ресторантьорите, които се ползват от привилегированата ставка от 9 процента.
 

ОКОНЧАТЕЛЕН СРОК

В понеделник, когато президентът Румен Радев ще връчи мандат за правителство на кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Мария Габриел, трябва да стане ясно дали ще имаме редовен кабинет или ще отидем на избори. Това обяви герберският водач Бойко Борисов пред журналисти в Пловдив.

"В понеделник или ще бъде изпълнен (мандатът – бел.а.), или ще се знае, че отиваме на избори. Едно от двете. Няма да има втори (мандат – бел.а.), няма трети, няма никакви преговори извън понеделник. Това мога да поема като ангажимент на ГЕРБ", беше категоричен Борисов.

Той продължи да твърди, както правеше досега, че няма никакво участие в преговорите с ПП-ДБ и е оставил всичко в ръцете на излъчения от ГЕРБ преговорен екип, воден от Габриел. Дори каза, че е готов да приеме Тодор Тагарев отново за военен министър, въпреки нежеланието си, ако кандидат-премиерът смята, че може да работи с него.

Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ успеят да постигнат съгласие, кабинетът им може да бъде гласуван още във вторник, на извънредно заседание в Народното събрание.

Ключови думи:

ротация, плосък данък