Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС винят Асен Василев и за дупката в енергийния фонд

Спешно натискат парламента да задължи финансовия министър да покрие дефицита с пари от бюджета

14 Март 2024МИЛА КИСЬОВА
Илияна Димитрова
ГЕРБ и ДПС не за първи път атакуват заедно по енергийни теми партньорите от ПП-ДБ.

ГЕРБ и ДПС обвиняват Асен Василев за виновник за дупката във фонд "Сигурност на електроенергийната система", на който се разчита да финансира прехода от регулирани към свободни цени на тока за бита. Това е поредна атака срещу финансовия министър в хода на преговорите за ротация в кабинета.

Бойко Борисов и Делян Пеевски, заедно с Делян Добрев и Станислав Анастасов внесоха в парламента проект на решение, с което да се задължи финансовия министър до 31 март да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит във фонда. Какви да са тези действия и за какъв недостиг става въпрос - не се посочва в проекта на решение, а то спешно е предвидено да бъде гласувано от парламента в петък.

В мотивите към решението Борисов и Пеевски обясняват, че в последните три години министърът на финансите е "обезкървил" държавната енергетика като е "източил" над 3.5 млрд. лв. от БЕХ и 847 млн. лв. от ФСЕС чрез програмите за компенсиране на битови и небитовите потребители. Четиримата вносители явно не са присъствали на заседанията на парламента или са ги "проспали", защото всички решения за подпомагане на гражданите и бизнеса заради скока на цените на ток, газ и петрол минаваха със санкцията и на ГЕРБ и ДПС.

Финансовият министър трябва спешно да покрие с пари от държавния бюджет дупката във фонда, за да не се налага повишение на цените на тока за домакинствата, гласуваха почти единодушно (без ПП-ДБ) депутатите на енергийна комисия късно в сряда.

"Финансовите министри в последните 3 години, основно Асен Василев, защото повечето време е бил той, взеха 4 милиарда от енергетиката. Сега искаме да върнат един. Ако върнат този милиард, няма да има увеличение на цената с 22%", каза шефът на комисията Делян Добрев.

Само преди седмица на кръгла маса с всички участници на електроенергийния пазар Добрев обясни, че за дефицита на фонда, който се случва за първи път тази година, има обективни причини. "Никой не е очаквал цената на електроенергията да падне толкова много, а това се отразява на постъпленията във фонда от 5%-ната такса от приходите на енергийните дружества. Освен това има срив и в цените на въглеродните квоти", каза тогава Добрев.

По време на заседанието на енергийната комисия председателят на ФСЕС Диан Червенкондев уточни, че до 1 юли, когато ще стартира частичната либерализация на цените на тока за бита, недостигът ще бъде 700 млн. лв.

От своя страна енергийният министър Румен Радев посочи, че няма нужда парламентът да излиза с подобни решения. Финансовото и енергийното министерство вече са изготвили програма и тя предвижда 450 милиона лева от държавния бюджет да бъдат отпуснати от правителството за ФСЕС като тази програма ще бъде одобрена до края на тази седмица.

"Нямам каквито и да е причини да считам, че ще бъде затруднена работата - веднъж, на фонда, но и по веригата нататък на разплащания към НЕК и двете централи АES и ТЕЦ "Марица изток 2" и, съответно към мини "Марица – изток", увери енергийният министър.

Още по темата