Медия без
политическа реклама

„Форчън“: МВФ прави прогнози за Русия с изфабрикувани данни от Путин

Методологията на фонда за проследяване на руската икономика изисква внимание, твърди още американското издание

11 Март 2023
"Форчън" припомня скандала с Кристалина Георгиева за данните за икономическия растеж на Китай, докато тя оглавяваше Световната банка
EПА/БГНЕС архив
"Форчън" припомня скандала с Кристалина Георгиева за данните за икономическия растеж на Китай, докато тя оглавяваше Световната банка

МВФ е подложен на остри критики, че последните оценки на фонда как руската икономика се е свила с по-малко от очакваното и как се прогнозира положителен икономически растеж  през 2023 г., не се основават на проверки и независими анализи, а повтарят изфабрикуваните данни на руския президент Владимир Путин. Това твърдят анализаторите Джефри Зоненфелд, Стивън Роуч и Стивън Тайън в американското списание „Форчън“. 

Все повече експерти твърдят, че руската икономика се е оказала значително по-устойчива от очакваното. Дори бившият министър на финансите на САЩ Лари Съмърс и Фарид Закария от Си Ен Ен се подведоха и се оплакаха от неефикасността на западните санкции срещу Русия, пишат те. След последната оценка на МВФ, че руската икономика се е свила с по-малко от очакваното - минус 2,2% през 2022 г., много коментатори използваха и прогнозата за частично положителен икономически растеж от плюс 0,3% през 2023 г., Така се обяснява, че Русия реално изпреварва Германия и Великобритания, което пък означавало, че санкциите срещу Русия се провалят.

Оказва се, че МВФ наивно повтаря измислените от Путин прогнози за БВП и на практика канонизира и легитимира тези икономически митове без никаква проверка, твърдят анализаторите в американското издание.

Съмнителната методология на МВФ за проследяване на руската икономика изисква внимателно разглеждане. Още повече, че доверието в тази институция е изложено на риск, особено след като настоящият шеф на МВФ, Кристалина Георгиева, беше обвинена в оказване на натиск върху икономисти да повишат рейтингите за бизнес климата в Китай, докато работеше в Световната банка, коментира „Форчън“. Тя категорично отрича тези обвинения.

Какво още твърди "Форчън"?

Като начало, прогнозата на МВФ за икономическия растеж в Русия надхвърля дори тази на Руската централна банка, която очаква БВП да  спадне с поне 1,5% тази година. Дори  руски олигарси като алуминиевия магнат Олег Дерипаска открито се тревожат за това как Путин ще остане без пари през следващата година  и как „изстисква“ руски компании, за да свърже двата края. Истината е, че икономистите от бюрото на МВФ в Русия имат „по същество нулева видимост“ за това, което всъщност се случва в руската икономика. Това го признаха самите икономисти.

От избухването на войната МВФ позволи на Русия да наруши стандартите,  които изискват държавите-членки да дават прозрачни, проверими и изчерпателни статистически данни за националния доход.

Путин обаче отказва да разкрие основни икономически показатели,  като данни за външната търговия, месечни данни за производството на петрол и газ, входящи и изходящи капиталови потоци, финансови отчети на големи компании, данни за паричната база на централната банка, данни за преките чуждестранни инвестиции, вътрешна добавена стойност от индустрията, и данни за отпускане заеми.

Дори руската федерална агенция за въздушен транспорт „Росавиация“ спря да публикува данни за обема на пътниците във въздушния транспорт. Тези данни липсват, а те са основата, върху която се гради изграждането на прогноза за БВП за цялата икономика за всяка страна – от САЩ до Китай.

Очевидно е, че МВФ просто не разполага с данните, необходими за независимо изчисляване на БВП на Русия по който и да е приет метод – независимо дали е по разходи, производство или доходи. Експертите от Фонда се целят на сляпо, защото руските институции предлагат нулева видимост, пише експертите във „Форчън“.

Вместо да признаят публично, че нямат информация, икономистите от структурата на МВФ за Русия взимат малкото данни, които Путин пуска – подбрани и изфабрикувани изявления, рекламирани от все по-ненадеждната кремълска агенция „Росстат“, която удостоверява твърденията на Путин за икономическия триумф. 

Има явни причини, поради които данните на „Росстат“ трябва да се приемат като съмнителни, най-важната от които е, че не са проверени. „Росстат“ има дълга  история на манипулиране на официалната икономическа статистика, за да угоди на Путин. Агенцията „преминава към нови методологии“ и „преизчислява данни“ с  тревожна честота. Има и индикации за явна политическа намеса – Путин уволни ръководителите на агенцията и я прехвърли на политически назначени лица. Не е чудно, че външни наблюдатели, вариращи от  международни организации  до  чуждестранни инвеститори, често предупреждават, че са „загрижени за надеждността и последователността на икономическите съобщения на Кремъл “.

Въпреки това МВФ запазва мистериозно мълчание по въпроса за качеството на руските данни. Няма нито дума например за тежките икономически последици, което е особено тревожно, тъй като толкова много независими икономически факти противоречат  на оценките, които са обявили, твърдят анализаторите. Например фактът, че над 1000 големи мултинационални компании са напуснали страната в знак на протест срещу незаконната война в Украйна. Тези компании общо се генерирали приходи в страната, еквивалентни на  40% от предвоенния БВП на Русия. Освен това Русия е почти изолирана от глобалната икономика, защото много страни се отказаха от руската енергия, храна, метали и други стоки, посочва още "Форчън".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

МВФ, Форчън

Още по темата