Медия без
политическа реклама

Кристалина Георгиева си помага в Давос с известна съветска песен

Тя си припомня и времето, когато е работила за Световната банка в Москва

17 Яну. 2023
Скрийншот видео Ютуб

Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева припомни известната съветска песен „Искат ли руснаците война“ («Хотят ли русские войны») по време на икономическия форум в Давос и каза, че разрешаването на ситуацията около Украйна ще бъде страхотна новина за световната икономика. Нейното участие беше предавано от Ройтерс.

Георгиева нарече военния конфликт в Украйна "ужасяващ" и си спомни за 90-те години, когато е работила в Москва в Световната банка, предава РБК. „И когато попитаха руснаците за кои се смятат, мнозинството отговори: европейци. Дори тези, които живеят в азиатската част на Русия“, каза ръководителят на МВФ. Веднага след това тя отбеляза: „Когато зададете този въпрос на руснаците сега, те ще отговорят: ние сме различни, ние сме различни от останалия свят“.

Според нея е трябвало да се положат повече усилия за интегрирането на Русия и нейния народ в световната общност. „Има една известна руска песен – „Искат ли руснаците война“. И основното послание на тази песен е не, те не искат. Защо тогава се случи това и как да сложим край на това? Дори Стогодишната война приключи на масата за преговори и колкото по-скоро намерим начин да прекратим тази ужасна война, толкова по-добре за всички. И разбира се, това ще бъде страхотна новина за световната икономика“, каза Георгиева.

Георгиева отбеляза, че когато населението на една държава подкрепя политика, която не отговаря на неговите интереси, светът трябва да се замисли. Тя добави, че е загрижена, че заради боевете в Украйна всички руснаци са "намесени в един котел". „Трябва да се внимава с това. Има толкова много прекрасни, умни руски хора, които не са съгласни с тази политика. Някои от тях сега са в Полша или Финландия“, каза ръководителят на МВФ. „Светът трябва да бъде обединен от човечеството, трябва да разберем как зависим един от друг. Като цяло не сме толкова различни, всички сме част от човечеството “, подчерта тя.

Saudi Foreign Minister Prince Faisal bin Farhan Al Saud, IMF Managing Director Kristalina Georgieva, Qatari Foreign Minister Mohammed bin Abdulrahman Al Than...

 

Още по темата