Медия без
политическа реклама

Пеканов: Теглене на заем от МВФ е много краен сценарий

Няма нужда дефицита да стигне 3 процента, за да влезем в еврозоната, ще може и с 4, смята вицепремиерът

23 Апр. 2023
Атанас Пеканов
Илияна Димитрова
Атанас Пеканов

Теглене на нов заем от МВФ е много краен сценарий. Това обяви в студиото на „Събуди се" по Нова тв служебният вицепремиер  по управление на европейските средства Атанас Пеканов. „В момента това е една хипотетична теза. Много сме далеч от такова развитие", уточни той. 

По думите му вторият транш от парите по Плана за възстановяване няма да запълни дупката в бюджета.

„Каквото и да предложим, срещаме пълно несъгласие на партиите. Затова и служебното правителство предлага този бюджет и го оставя в ръцете на народните избраници", смята вицепремиерът.

Според него първите сигнали на 49-ото НС са добри - ясен фокус върху важни законопректи.„Служебният кабинет не може да предложи кой знае какви промени по отношение на вдигане на данъци. Продължаваме доходната политика – повишаване на пенсии и учителски заплати”, каза още Пеканов.

Европейската комисия отпусна първите 2,7 млрд. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост. Парите влизат в бюджета и ще помогнат 2022 г. да приключи с по-нисък дефицит.

Според него е възможно дефицитът да бъде намален. "Няма нужда да стигне 3 процента, за да влезем в еврозоната. При 4-процента трябва да направят изключение и да ни включат. Приемането на еврото не трябва да става на база на намаляване на социалните разходи”, смята вицепремиерът.

Проектът за бюджет, представен от служебното правителство, отчита реалностите към момента. Той показва каква ще е ситуацията при настоящите политики, които служебното правителство не може да променя, коментира още Пеканов.

В петък служебният кабинет представи проектът си за бюджет, който предвижда бюджетен дефицит от 6.4%, или 12 млрд. лв., инфлация от близо 9% и растеж от 1.8%. Политическите реакции не закъсняха. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов описа потенциални апокалиптични сценарии и призова за съставяне на правителство на всяка цена. Бившият финансов министър Асен Василев пък опонира, че в проекта има поне две големи грешки, които ако се отстранят, бюджетният дефицит ще спадне до 3.6%.

Ключови думи:

Атанас Пеканов, МВФ

Още по темата