Медия без
политическа реклама

Шефът на МВФ: България стои добре за членство в еврозоната

09 Дек. 2023
Илияна Димитрова

Не виждам голям риск пред перспективата за членство на България в еврозоната. Настроени сме положително към способността на България да понижи инфлацията. България стои по показател дълг. Мисля, че страната е в добра форма да направи следващата стъпка. 

Това коментира в интервю за БНР Пол Хиберс, изпълнителен директор на МВФ. 

„В момента най-вече проблемът е инфлацията. Надявам се, че властите ще се справят и ще успеят да доведат инфлацията до нива, които отговарят на изискванията за приемане на еврото. А също така може би и някои други регулаторни изисквания по отношение на законите, които трябва да бъдат приети, и тогава ще може да се премине към еврото“, коментира Хиберс. МВФ очаква тенденцията за спад на инфлацията да продължи. „Тя вече понижи доста значително нивата си – от над 10% през 2022 г. до малко над 8% като средна стойност за тази година. И при положение, че до края на годината тя се понижава допълнително, в момента очакваме инфлацията за 2024 г. да бъде 3%. Това е много по-ниско ниво от преди няколко години“, каза Хиберс. Той допълни, че България не трябва да се отпуска и трябва да продължи с политиката за поддържане на нисък дефицит под 3%. 

„При присъединяване към еврозоната инвеститорите в България ще могат да се чувстват по-спокойни да инвестират тук, защото страната има евро, което дава елемент на стабилност на финансовата ѝ система. В тези случаи инвеститорите може да са склонни да инвестират по-лесно. А това може да стабилизира капиталовите потоци“, коментира още Хиберс предимствата на членството. Той изтъкна и факта, че България ще получи пълноправно място в Европейската централна банка и ще може да участва във взимането на решения.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

МВФ

Още по темата