Медия без
политическа реклама

Кристалина Георгиева получи втория мандат начело на МВФ

70-годишната българка бе единственият кандидат и беше избрана единодушно

12 Апр. 2024
Кристалина Георгиева
Туитър
Кристалина Георгиева

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) обяви, че е одобрил Кристалина Георгиева за втори петгодишен мандат начело на финансовата институция. В изявлението се казва, че решението е било взето единодушно.

70-годишната българка беше единственият кандидат за ръководител на МВФ. Следващият ѝ мандат ще започне, след като настоящият приключи на 30 септември 2024 г. 

Георгиева получи подкрепа от ключови европейски съюзници през последните седмици. Нейните приоритетни области за дългосрочни инвестиции са: климат, изкуствен интелект и стимулиране на капиталовите потоци в Африка.

"Чест е да имам възможността да ръководя МВФ за втори мандат. Благодарна съм за продължаващото доверие на членовете към мен. По-предизвикателният глобален контекст изисква още по-ефективен МВФ. Ще продължа да посвещавам цялата си енергия, за да служа на нашите членове", написа в "Туитър" Георгиева.

По време на настоящия мандат на българката МВФ неколкократно помогна на държави, които изпитваха финансови затруднения по време на пандемията от COVID-19, както и от последствията от нахлуването на Русия в Украйна.

По силата на десетилетно споразумение между Европа и САЩ Международният валутен фонд се ръководи от европеец, а Световната банка - от американски гражданин.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата