Медия без
политическа реклама

Кристалина Георгиева зове за отпор срещу земеделските протести

Ръководителката на МВФ окуражава правителствата да не се поддават на натиска

08 Февр. 2024
Кристалина Георгиева
ЕПА/БГНЕС
Кристалина Георгиева

Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите за увеличаване на финансовата подкрепа за протестиращите фермери, предупреди управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в брифинг пред журналисти във Вашингтон, цитирана от пресцентъра си и агенция "Фокус".

"Виждаме, че земеделските производители протестират. На човешко ниво, аз разбирам, че те са изправени пред повече трудности, и не е лесно да вършат работата си. Но ако тези настроения продължават и ако това тласне правителствата в сложна позиция, в която те се окажат неспособни да направят необходимото за подсилване на икономиките, тогава може да дойде време, в което да съжаляват," казва Георгиева. Тя добавя, че е разговаряла с политици от финансовите министерства и те осъзнават колко сложно е да бъде направена крачка назад сед вече дадена подкрепа. “Лесно е да бъде дадена, но е трудно да бъде оттеглена," казва управляващият директор на МВФ.

Георгиева призова правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани заради пандемията, натрупването на дълг, високите лихви и повишената цена на обслужването на дълга. “Не знаем какво ще донесе бъдещето. И научихме важен урок от ковид и дните, когато започна войната в Украйна – че държавите със силни фундаменти устояват по-добре на шоковете", каза управляващият директор на МВФ. Съветът й към правителствата е да затворят пробойните в данъчните системи и да оценят качеството на съществуващите публични разходи.

Кристалина Георгиева коментира темата по време на пространен брифинг пред репортери, на който говори и по теми, свързани с държавния дълг и лихвите, финансовата политика на САЩ, перспективите пред китайската икономика и преговорите на МВФ с Египет и Аржентина.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата