Медия без
политическа реклама

Кристалина Георгиева: 2023 г. ще бъде още по-трудна

Държавите да се въздържат от разхищения на публични средства, призова директорът на МВФ

06 Септ. 2022
Кристалина Георгиева
ЕПА/БГНЕС
Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд (МВФ) неколкократно е понижил прогнозите си за растежа през тази и следващата година. Това обяви управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева, цитирана от БГНЕС. Тя обясни, че световната икономика се е свила с 2% през второто тримесечие в сравнение с предходното. "Тази година е много трудна, а следващата вероятно ще бъде още по-трудна", коментира още Георгиева, която говори на събитие на брюкселския мозъчен тръст "Брюгел".

Нейните думи идват в момент, когато страните от ЕС се подготвят за предстоящата трудна зима, тъй като цените на енергията и газа са рекордно високи, заради решението на Русия да прекрати доставките на газ за Европа за неопределено време.

Георгиева даде и своите съвети за справяне със сложната ситуация. "Централните банкери трябва да продължат да затягат паричната политика, а политиците да се противопоставят на натиска да харчат публични средства по начин, който може да подхрани инфлацията. Борбата с инфлацията е първостепенен приоритет навсякъде. Фискалната политика трябва да осигури възглавници за най-уязвимите хора... Ако се насочим към много щедър вид подкрепа, за която населението в много страни настоява и оказва натиск върху политиците, тогава фискалната политика се превръща във враг на паричната политика, тя всъщност прави борбата с инфлацията много по-трудна", каза още директорът на МВФ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?