Медия без
политическа реклама

Кабинетът омекна - само големите земеделци ще доказват загуби

След четири дни пътни блокади зърнопроизводителите спират протестите

09 Февр. 2024Обновена
БНТ

Земеделците и властта се разбраха - протестите спират, а в понеделник ще бъде подписано споразумение като по основните искания е постигнато съгласие. Това бе обявено след днешната среща на премиера Николай Денков с представители на Българската аграрна камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По-рано днес, още преди срещата с недоволните фермери да се проведе, стана ясно, че правителството е омекнало в твърдата си позиция да подпомогне допълнително само тези стопани, които са отчели загуби.

Агроминистърът Кирил Вътев обяви пред журналисти, че ще предложат само големите земеделски стопани да доказват загуби, за да получат т.нар. "украински помощи". От тях ще се иска да докажат загуба на реколтата, която е засята в 2022 г. и е придобита и реализирана през 2023 г., обясни агроминистърът. Малките стопанства - с до 300 ха, ще получат допълнително подпомагане безусловно.

Премиерът Николай Денков увери след срещата, че помощта ще бъде осигурена от бюджетите на Министерство на земеделието и на Държавен фонд „Земеделие“ и няма да има ощетени сектори. Той уточни, че част от дискусията е била, че най-малките производители с до 300 хектара няма да има нужда да доказват загуби и те ще получат най-голямо финансиране. Докато по-големите ще трябва да подадат справка за загубите, като най-големите - тези с площи над 600 хектара,  ще получат най-малко помощи и за тях ще има таван на помощта.

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, също потвърди, че се е постигнало съгласие между протестиращи и правителство. “Имаме разбирателство по трите вида точки по декларацията, която бяхме представили предварително. Спираме ефективните протестни действия. Ще се изготви текст на споразумение с конкретните договорености между нас и министър-председателя, който да бъде разписан”, каза той. Преди срещата той разкри, че предложението на правителството е малките зърнопроизводители да получат допълнително 20 лв. на дка, а останалите - по 10 лева.

Конкретната финансова помощ според големината на земеделските стопанства, ще стане ясна при подписване на споразумението в понеделник.

От аграрното министерство още снощи са представили пред земеделските асоциации предложението си за диференцирани помощи – "за най-малките най-много, за средните по-малко, за най-големите съвсем малко, но с определен таван", обясни по-рано днес министър Вътев.

По повод недоволството на земеделците, че очакваните помощи ще дойдат твърде късно, когато няма да има толкова голяма нужда от тях, Вътев допълни, че имат предложение да подредят така плащанията в годината, че земеделците да ги получават тогава, когато им трябват.

На въпрос относно бюджета министърът посочи, че при тази такава схема на подпомагане на зърнопроизводителите, той е осигурен, а сумата ще стане ясно по-късно. За подпомагане на останалите сектори - плодове, зеленчуци, месо, мляко, тютюн и винени лозя, са определени 150 млн. лева, по които вече има консенсус с протестиращите фермери.

 

БЛОКАДИ

За четвърти пореден ден днес земеделци протестират в цялата страна в очакване на нови преговори с правителството. 

И днес земеделските производители от Ямболска област блокираха изходите към АМ "Тракия". Между 10:00 и 15:00 ч. ще бъде спряно движението в района на селата Дражево, Кабиле и Веселиново.

Затворен в тези часове ще е и пътят между Ямбол и Сливен. Преустановен е трафикът на международният път от Граничен  пункт Лесово към пътен възел „Петолъчката", втора блокада към граничния пункт има и в близост до село Княжево. Въпреки първоначалните намерения фермерите от двата града не направиха опит да затворят магистралата и решиха да демонстрират недоволството си като подпалиха купчина вълна и разляха прясно мляко в близост до пътен възел "Хаджидимитрово".

Блокада тази сутрин имаше на главния път Стара Загора - Димитровград. За кратко бе затворена магистрала "Тракия" край Стара Загора.

Фермери от област Кърджали затвориха за час международния път за Гърция. Акцията се проведе на пътен възел "спирка Джебел" между 11:00 и 12:00 ч.

Земеделски производители от Перник затвориха пътя за границата със Сърбия в района на пернишкия квартал „Радина чешма”. В Брезник и Радомир също има блокади на възлови пътища. Трафикът се пренасочва по обходни маршрути.

В 11:00 ч. производителите от област Благоевград се събраха на международния път Е-79 край полигона на областния център.

Продължават фермерските блокади и в Плевенско. Между 10:00 и 15:00 ч. ще бъде затворен главният път София-Русе при село Горни Дъбник и при Славяново, както и пътят Плевен-Ловеч при село Брестовец.

В Пловдивско протестиращите блокираха кръговото кръстовище край село Труд. Те се отказаха да затворят двете платна на магистрала "Тракия", но се отправиха с трактори към Пловдив и вече шестват в северната част на града. Движат по маршрут ул. "Васил Левски", по бул. "Дунав" и бул. "Цар Борис Трети обединител" до Водната палата, където е Областната дирекция по земеделие. По пътя си блокират и двете кръгови движения - на панаира и при Водната палата.

 

НА МАСАТА ЗА ПРЕГОВОРИ

При предишните разговори правителството и земеделците се споразумяха за подпомагането на определени сектори като мляко, плодове и зеленчуци, със 150 млн. лв.  Зърнопроизводителите трябваше да обсъдят помежду си и новото предложение, свързано с декларирането на загубите пред НАП.

Правителството изрази готовност да приеме опростена справка за разходи и приходи с цел да се ускори процесът и стопанствата да получат допълнителните помощи възможно най-скоро. В разходната част се очаква да представят направените плащания за оперативна дейност. Според земеделците обаче условието е трудно да бъде изпълнено.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

фермерски протести