Медия без
политическа реклама

Втора група протестиращи фермери получи обещание за още помощи

Недоволните земеделци се разединиха за оставката на агроминистъра

13 Февр. 2024Обновена
Снимка БГНЕС Протестиращите пред Министерски съвет земеделци на първо място поставят искането за оставка на агроминистърът Кирил Вътев.
Снимка БГНЕС Протестиращите пред Министерски съвет земеделци на първо място поставят искането за оставка на агроминистърът Кирил Вътев.

Държавата се споразумя с част от все още протестиращите фермери, като им обеща да получат допълнителни помощи. След тричасови разговори в министерството на земеделието тази вечер Асоциацията на картофопроизводителите, сдружението "Обединени земеделски производители", Съюза на земеделските кооперации, Съюза на гъбопроизводителите и Асоциацията на производителите на черупкови плодове получиха уверение, че техните исканията, формулирани в  12 точки, ще бъдат изпълнени като ще бъде изготвено споразумение. От своя страна представители на асоциациите заявиха, че спират протестите до подписване на документа.

Петте сдружения, за разлика от протестиращите днес пред Министерски съвет над 20 земеделски организации, не искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

Той от своя страна обеща производителите на гъби, черупкови плодове и трапезни картофи да бъдат включени в схемата за подпомагане de minimis. Помощи ще получат стопаните, за които анализите показват, че имат нужда, тъй като инструментът de minimis е за подпомагане в кризисни ситуации. „Тези култури не са включени по украинската помощ и поради тази причина ще бъдат подпомогнати по de minimis“, посочи министър Вътев. средствата ще бъдат осигурени от националния бюджет след одобрение от Брюксел. 

По-рано днес тези 5 организации се разграничиха от останалите недоволни фермери, които протестираха под прозорците на Министерски съвет, и заявиха, че нямат политически искания за оставки. "Разграничаваме се от политически искания за оставки", казаха те. И настояха в споразумението, подписано със зърнопроизводителите и Българска аграрна камара, да бъдат добавени още подсектори. Те поискаха и промяна на изискването за "активен фермер", за да може да се позволи на млади земеделски стопани, които току-що са се регистрирали, да могат да получат субсидии.

Правителството вече подписа  меморандум  с Националната асоциация на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара, с което се ангажира да изплати т.нар. украинска помощ за плодове, зеленчуци, мляко, месо, винени лозя, както и зърнени и маслодайни култури, като загуби ще доказват единствено големите стопанства над 3000 дка.

Сега вече има заявка за сключване на втори меморандум или за разширяване на вече подписания.

Над 20 земеделски организации обаче остават непреклонни - те настояват за оставката на министър Кирил Вътев, не приемат нищо от договореното с другите фермерски асоциации и заплашват от утре с блокади на 27 ключови пътни възела в страната.

Днес в 11 часа няколкостотин представители на тези браншови организации излязаха на протест пред Министерски съвет със следните искания:

- да се поемат писмени гаранции и да се осигури финансиране за незабавно изплащане на държавната помощ по отношение на чувствителните сектори в пълния размер, изплатен през 2022 г. и 2023 г., както и таванът по тази помощ да бъде увеличен двойно.

- земеделският министър Кирил Вътев да подаде оставка, защото "за девет месеца той не успя да покаже и прокара нито една идея, политика и законодателно предложение".

- да се дадат писмени гаранции от страна на правителството, че данъкът върху субсидиите на земеделските производители до 100 000 лв., които са юридически лица ще бъде премахнат още за календарната 2024 г., така както това беше направено за земеделските производители физически лица.

- правителството в спешен порядък да изготви и представи национална позиция за промяна в Зелената сделка с оглед нормалното функциониране на българското селско стопанство.

Премиерът Николай Денков отказа среща с лидерите на протеста - бившият земеделски министър Венцислав Върбанов, сега председател на Асоциацията на земеделските производители в България, и Димитър Зоров, председател на Съюза на говедовъдите. 

"Искането на оставката на министър Вътев не е основа за преговори. Ако имат някакви допълнителни искания, след като са видели споразумението, да си го оформят по съответния начин, да си оформят по правилния начин, за да се срещнем и да ги обсъдим", коментира Денков пред журналисти при посещението си на ПАВЕЦ Белмекен.

По-късно днес председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов обяви, че зад продължаващите протести в центъра на София стоят "използвачи и псевдобраншовици". "Не си позволих за цялото това време да обидя никой от колегите от другите браншови организации, за разлика от тях! Това обаче не може да продължава повече! Дошъл е краят на псевдобраншовизма и снимката на 26 протестиращи организации, представляващи уж 300 Хил работни места го показва ясно! Жалко, че истински земеделски производители са подведени от тези ИЗПОЛЗВАЧИ", коментира във фейсбук Илия Проданов.

Какво споразумение подписаха с правителството Асоциацията на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара:

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата