Quantcast

Медия без
политическа реклама

Агробизнесмените решиха - ще има блокади на 80 места

Не можем да подкрепим производители, които са били на печалба през 2023 г., предупреди премиерът

05 Февр. 2024Обновена
НАЗ
Карта на 80-те точки на блокадите утре

Ръководителите на недоволстващите в селското стопанство решиха, че във вторник ще проведят замисляните демонстрации, включващи блокиране на 80 важни пътни възела в страната с тежка техника. "Земеделците започват ефективни протести, защото част от аграрния сектор не е съгласен с параметрите, предложени в неделя от правителството", съобщи Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Решението предизвика извънреден брифинг на премиера акад. Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев тази вечер. Няма никакви основания за протести, обяви Денков, който отмени визитата си в САЩ в опит да намери компромис с недоволстващите. Той определи искането за оставка на министъра като политическо с думите "показаните аргументи са несъстоятелни".

Протестиращите и правителството нямат съгласие само по един въпрос, каза премиерът. От кабинета настояват подкрепа да има само за производителите, които докажат пред НАП загуби през 2023 г. с декларациите, които така или иначе подават. Това обаче не се приема от земеделците. "Необяснимо е това нежелание. Не можем да подпомагаме производители, които ще се окажат на печалба през 2023 г.", заяви акад. Денков и изброи огромните суми, получени в сектора от ЕС и националния бюджет. Само за миналата година помощта е над 3 млрд. лв. и България е на второ място след Полша по обема на средствата, представени на земеделските производители във връзка с проблеми, възникнали от войната в Украйна.

Напрежението се засили в последните дни, като част от лидерите на протеста не крият, че искат да свалят от поста ресорния министър Кирил Вътев. Прави впечатление, че атаката срещу Вътев, който дойде във властта от реалния бизнес, идва след като той поде битка срещу фалшификациите за субсидии чрез т.нар. виртуални стада - тоест представяне на данни за несъществуващи животни. На въпрос ще бъде ли сменен министърът при ротацията, премиерът Денков тази вечер отговори така: "Всички искания за смяна на Вътев са неадекватни по отношение на това, което той е направил и прави в министерството".

Протестиращите настояват и за приемане в спешен порядък на законопроектите и обръщане на държавната политика към фермерите. Те очакват също така ставки по т.нар. "украинска помощ" равни или близки до миналогодишните. "Набелязахме редица проблеми, по които имаме с тях пълно съгласие", каза по този въпрос Денков тази вечер. И допълни, че очакват да продължи диалогът, за да се подпише нов меморандум за съвместни действия. "Всеки ден на протести забавя възможността да подпомогнем точно тези производители, които в момента са в нужда", посочи той.

 

Какво се случи по-рано

Днес сутринта протестиращи земеделски производители подпалиха слама пред сградата на агроведомството, докато вътре вървяха поредни преговори между министър Кирил Вътев и представители на бранша. Разговори имаше и в неделя, като на тях стана ясно, че се предвиждат 150 млн. лева в подкрепа на животновъди, млекопреработватели и производители на плодове и зеленчуци - но само за онези, които са работили на загуба през миналата година и могат да го докажат с документи пред НАП. 

Представители на земеделски асоциации, които участваха в неделните преговори, искат оставката на министъра, защото бил неспособен да се справи с организацията и прилагането на земеделската политика в страната. Протестиращите поискаха и комплексна ревизия на цялата земеделска политика у нас. Те твърдят, че министерството не може да се справи с вноса на земеделски продукти от Украйна, както и че липсват средства за подпомагане по украинската помощ през 2024 г. Сочат като проблем и отсъстваща законодателна инициатива, както и липсата на превенция и контрол във връзка с болестите по животните.

 

Зам.-министър: Фантомни животни навсякъде

На фона на исканията на земеделските производители, и в частност на животновъдите, зам.-министър Александър Йоцев разказа пред БНР стряскащи подробности за измами с броя на отглеждания добитък.

Той посочи, че решаването на този проблем е една от поставените цели пред ведомството, защото "рано или късно ще се намери човек или група хора, които да се опитват да заобиколят закона". Според него предлаганите поправки в закона не са "магическо решение", но ще повишат сигурността на обществото, че "това разпределение ще е по-справедливо".

Тази година броят на животните [б.р. - виртуалните, отчитани като истински заради субсидиите] ще намалее - каза още Йоцев. - Така, както вървят проверките, които ще се увеличат като интензитет, числата са стряскащи. Където сме проверили, сме намерили. Навсякъде!".

Зам.-министърът на земеделието добави, че до момента са покрити няколко региона, като, според него, тези проверки имат и превантивен ефект.

Още по темата