Медия без
политическа реклама

Кристалина Георгиева посочи 4 проблема пред икономиката ни

България се възстанови, въпреки пандемията и политическата несигурност през 2021 година, отчете директорът на МВФ

25 Апр. 2022
Кристалина Георгиева
ЕПА/БГНЕС
Кристалина Георгиева

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева обяви, че българската икономика се е възстановила, въпреки пандемията от COVID-19 и политическата несигурност през 2021 г. Според нея страната ни показва устойчивост на икономиката благодарение на политиките за подкрепа.

Георгиева заяви това по време на кръгла маса, озаглавена "Перспективи и предизвикателства пред световната икономика".

Заедно с похвалата обаче Кристалина Георгиева отправи и предупреждение. "Виждаме и опасност от забавяне, и прогноза за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) до 3% за тази година. Имаме и по-голяма зависимост на енергийните доставки от Русия. Инфлацията в страната ни се ускори и вече е двуцифрена. Сега е критичен момент за нашия свят, не сме се освободили от последиците от пандемията и започна войната в Украйна. Войната е преди всичко трагедия за хората в Украйна, но последиците се пренасят в страните близо до Украйна и в целия свят. Това за световната икономика означава, че възстановяването е значително забавено от войната", каза Георгиева, цитирана от БТА.

Тя видя "два канала" за влияние на войната - покачването на цените на суровините като нефт, газ храни и метали от една страна, а от друга - чрез бежанците.

Директорът на МВФ посочи и четири проблема, които българската икономика трябва да има предвид. Първо: какво да направим, за да ускорим растежа на икономиката; второ - инфлацията, която вече е реален проблем; трето - паричната политика с покачването на лихвените проценти, макар България да не е сред тези страни и четвърто - фрагментацията на световната икономика, създаването на блокове от страни, работещи с по-ниска ефективност.

Според Георгиева икономиката на Украйна ще се свие с 40% през 2022 г., заради войната, въпреки осигуреното спешно финансиране от МВФ в размер на 1,4 млрд. долара "Международният валутен фонд ще осигури подкрепа на държави като Молдова, която е с население от 2,4 милиона души, а вече има 400 000 бежанци от Украйна. Страните от Източна Европа също могат да разчитат на подкрепата на фонда", допълни тя

Според Кристалина Георгиева има два основи фактора за световната инфлация - продължаващата пандемия, която прекъсва каналите на снабдяване и войната в Украйна, която води до високи цени на храните, металите и на енергията.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата