Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кр. Георгиева: До юни можем да изплатим на Украйна $2,2 млрд.

03 Февр. 2022
The Washington Post
Интервюто на Кристалина Георгиева с Washington Post бе излъчено на живо в сайта на изданието.

На фона на рекордна инфлация и и опасността от въоръжен конфрикт между Русия и Украйна и съответни санкции,  директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева отговори на въпроси на Washington Post относно последните  световните  икономически  перспективи и как МВФ използва възможностите си за подкрепа на държавите-членки.

На въпрос как ще се отрази конфликтът в Украйна на глобалния растеж, цените на енергията, инфлацията и всичко, за което се тревожи МВФ? Георгиева посочи, че геполитическото напрежение само усложнява ситуацията и вече виждаме това въздействието върху цените на енергията. Тя изрази надежди, че ще има дипломатическо решение заради народа на Украйна, също и заради необходимостта от възстановяването на световната икономика.

„Двата канала на въздействие ще бъдат цените на енергията – вече повишени в световен мащаб, но особено в Европа – и също така ролята на Украйна като житница. Прекъсването на доставките на зърно от Украйна може да засили натиска върху и без това вече повишените цени на храните. Затова, в името на европейската и световната икономика, е важно да се намери път за намаляване на напрежение в името на Украйна“.

Относно очакваните в случай на руско нахлуване в Украйна санкции на САЩ и съюзниците, Георгиева смята, че те  неизбежно биха довели до някои прекъсвания на финансовите транзакции. Най-тежката от предложените санкции е изключването на системата SWIFT. Надеждите отново са прагматизмът да надделее, в момент, когато световната икономика е изправена пред множество предизвикателства.

В случай на инвазия, конфликт, санкции, МВФ има програма програма, по която на  Украйна до юни  ще бъдат изплатени около 2,2 милиарда долара, каза Георгиева.  „Украйна действа отговорно за натрупването на резерви и пътя  за подкрепа на украинската икономика е съвсем ясен през следващите месеци“ .

„В ситуация, която  изисква по-голям ангажимент от МВФ за други държави — все още имаме около 700 милиарда долара капацитет за кредитиране. Но най-важната роля на МВФ е да оценим последиците от действията  или бездействията и след това да направим препоръки за справяне със ситуацията, докато тя се развива“

Шефът на МВФ каза, че се надява на дипломатическо решение на кризата в името на украинския народ и необходимостта от поддържане на глобалното икономическо възстановяване.

В личен план, Георгиева, която е израснала в България по време на Студената война, сподели, че съвсем скоро брат й е бил на гости на семейството на съпругата си в Украйна и от него е научила за празни рафтове в магазините и разтревожени граждани, напомнящи ѝ за онази епоха.

Кристалина Георгиева коментира и темата за COVID и ваксините: „Трябва да признаем, че въпреки целия напредък с ваксинациите, тестването, проследяването и лечението, ние все още не предоставяме достатъчна подкрепа на изоставащите страни. 86 държави през 2021 г. не са постигнали целта за поне 40% ваксинация на своето население. В страните с най-ниски доходи са ваксинирани 5% — в богатите страни — 70 %. Това е проблем, защото запазваме хранителната среда за все повече варианти на коронавируса, а също и защото най-големият риск за световната икономика остава COVID и смущенията, които причинява. Така че, колкото и да ни е омръзнало, трябва да продължаваме да изграждаме защита от вируса“

„Когато говорим за геополитическо напрежение, трябва да помним, че тежестта на последиците винаги поемат обикновените хора“, каза в края на интервюто ръководителката на МВФ.  „И ако можем да предотвратим болезненото повторение на изживяното от стотици милиони хора по време на Студената война, това би било било много благородна цел“. 

Още по темата