Quantcast
От днес ресторантите ще работят до 23:00 часа | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

От днес ресторантите ще работят до 23:00 часа

Семейните тържества са с максимум 30 души на закрито, предвиждат новите ограничителни мерки
1 200
 БГНЕС

От днес ресторантите и заведенията за хранене ще работят от 7:00 до 23:00 часа. На една маса може да има до шест човека, а между столовете на две съседни маси трябва да има поне 1.5 м. Това предвиждат новите ограничения, които влизат в сила от полунощ на 7 септември в опит да се забави вълната на COVID-19. Те са описани в заповед на здравния министър.

В заповедта отново е предвидено облекчение за чисти от COVID зони, само че за тях вече няма да има никакви ограничения, докато досега те имаха право да работят на 50% от капацитета. Това ще е възможно при наличие на 100% персонал с валиден цифров COVID сертификат - ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен резултат от тест за COVID-19, както и посетители, отговарящи на същите условия, посочените дейности могат да работят при 100% капацитет. Вече се допускат и антигенни тестове, направени до 48 часа преди посещението - досега се изискваше само PCR-тест, който е много по-скъп.

За чисти от COVID зони и събития могат да се обявяват ресторанти и заведения, спортни зали, клубове, плувни басейни, фитнес центрове, центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство, музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, конгреси, конференции, образователни и езикови центрове. Заповедта обаче мълчи какво ще се прави с децата, които са основните посетители на част от тези обекти, но не подлежат на ваксинация.

Окончателните мерки, които влизат в сила от днес, и ще важат до 30 октомври, са следните:

1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и не повече от 10 човека в помещение и носене на защитни маски.

2. Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

3. Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, обучения и др. се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението и с до 30 участници, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

4. Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.

5. Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, с до 30 участници, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на защитни маски.

6.  Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.

7. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно и носене на защитни маски.

8. Посещенията на музеи и галерии се организират като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

9. Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и с до 10 човека в помещение.

10. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

11. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при заемане на не повече от 30% от капацитета, използване само на седящи места при заемане на всяка трета седалка и носене на защитни маски.

12. Посещенията на фитнес центрове се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция и носене на защитна маска от персонала.

13. Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

14. Посещенията в балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове се допускат при използване на 30% от капацитета им, спазване на физическа дистанция, носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба, и създаване при възможност на график за индивидуално ползване на услугите.

15. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски от персонала.

16. Провеждането на събирания от частен характер се допуска с участието на не повече от 30 лица на закрито и 60 лица на открито.

17. Физическите и юридически лица - собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м. 

18. На пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м и носене на защитна маска от работещите и посетителите.

Още

Как се вади зелен сертификат?

20.10.2021

Обновена

26797
Зелените сертификати - какво трябва да знаем

21.10.2021

Обновена

3115
Окончателно: Зелен сертификат ще се дава и след първа доза

21.10.2021

Обновена

6139