Quantcast
Десислава Танева: Кризата с чумата по свинете не е отминала | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Десислава Танева: Кризата с чумата по свинете не е отминала

Засегнати са 137 хиляди животни, вирусът е навсякъде и ни предстои трудна година, обяви земеделският министър
274
Илияна Кирилова
Десислава Танева

Най-големият проблем на земеделското министерство през отминалата година беше кризата с африканската чума по свинете, обяви шефът на ведомството Десислава Танева пред БНТ.

„Кризата не е отминала. Напротив. Предстои и през следващата година да се справяме със същите предизвикателства. Надявам се, че в следващата година ще знаем много повече за тази болест. Имам предвид обществото ще знае повече и ще можем да се подготвим и да минимизираме щетите”, посочи Танева.

По думите й имало положителни проби за болестта в цяла Източна България, до границите ни с Турция и с Гърция. „Вирусът е навсякъде. Затова ни чака една трудна година и трябва да изпълняваме стриктно всички разпоредби. У нас са засегнати 137 хиляди свине“, каза земеделският министър.

Танева сподели и, че предстои преструктуриране на агенцията за безопасност на храните (БАБХ).

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Агенцията по храните намери куп нарушения в училищните столове

12.11.2020

466 1
БАБХ се похвали с богат улов на храни с пестициди

03.11.2020

1115 4
Агенцията по храните изтегли от пазара козе сирене, заразено с листерия

31.10.2020

1738 1

Коментари

вила

Като ликвидирате цялото българско животновъдство,, тогава по вашите мераци кризата ще свърши, така се ликвидира българщината И в крайна сметка  Бчългария

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Тази лъжлива сливенска ц...а преди изборите друго говореше. Че епидемията е овладяна. Некадърници и тя, и шефа на Агенцията по храните и зам. министъра. Аман от некадърни професори.
Stern

Още пролетта същата каза, че са взети всички мерки и че у нас няма да бъде допусната чумата. Някви милиони се дадоха за оградки, за вълча урина.

През лятото сложи розовите очила и каза, че чумата слабо ще повлияе на цената на свинското - до левче есента и най-много 10 кинта по Коледа. Сега вече е 15 на места*. И всеки път, когато цената се позадържи, се появява ново заразено прасе някъде и цената ..., ами ясно какво прави.

 

* Не включвам хиперите, там свинското не се знае преди колко години е замразено.

Su38

Мдаа... През лятото питах, какво ще стане, ако есента и зимата се появи отново чума? Нали изтребихме архи-вроговете - свинете по хорските дворове?

Сега пищят за нова, нюкасълска болест... Как пък все едни нови болести се причиняват, дето не са опасни за хората, но морят местните животни и те са най- голямата опасност за пренасянето й? Дали е случайно?

Su38

За тази чума се знае от поне 2 006 година, само министърката не знае, че има наредба за борбата с нея... Оттогава в България, от преди почти 20 години - в Европейския съюз. Но проблемът вероятно не е ветеринарен, а икономически....

вила

Държава се изгражда от народ на завоювана от него територия (само едни си осигуриха територия чрез изкупуване на земя).Ерозирайте едно от двете и...държавата изчезва.У нас и двете се рушат...Като се унищжава поминъка,народът изчезва---Невежеството и беднотията превръщат народа в тълпа...Всичко е по схемата.

ppipi7766

Как да е преминала?

Свинското още се крепи на 10 лева, когато мине 20 ще почне да затихва.

С тия евтини храни саботираме усилията на правителството за висок БВП.?

МногоУмен
снимка на МногоУмен

 Танева е наплъно права. Имаме десет години ГЕРБ - и десет години ЧУМА ☝️  Чумата гербава не е отминала. Верно дума министерката.

скът

Абе някой знае ли за доказан случай на поне две заразени животни на разстояние по-малко от 10 км едно от друго? Да не се окаже, че някой глиган нарочно е бил ден път само и само да бъде хванат в друг ареал и така да си отмъсти на разглезените домашни свине. Да не говорим, че може и нарочно да си е бил инжекция с подходящия щам...

марк

 

 

 

                        Като има АЧС ( никой не го е доказал ) защо избиха свинете само в няколко свинекомплекса в Сев. България ? Защо въобще ги избиха ? За масовото избиване на здрав ДРД в Странджа вече ми омръзна да питам .

urupuchi

  По думите й имало положителни проби за болестта в цяла Източна България

 

А болни прасета има ли? Тия 137 000 засегнати прасета от положителни проби ли са загенати?

...нищо не се рабира...

 

Влез или се регистрирай за да коментираш