Quantcast

Медия без
политическа реклама

COVID-болницата на Борисов затвори, преди да заработи

Отменя се трансформацията на "Свети Мина", а леглата се свиват наполовина

26 Ноем. 2020
Фейсбук
Преди 2 седмици Борисов навести болния Здравко Димитров на свиждане - оперативка.

Разпоредената от премиера Бойко Борисов COVID-болница в Пловдив затвори, преди още да е заработила. "В "Свети Мина" само частично ще има легла за лечение на заразени пациенти", обявиха днес на пресконференция зам.-кметът Анести Тимчев и Калин Калинов, шеф на дирекция "Здравеопазване" в общината. РЗИ отмени трансформацията на заведението в COVID-болница, а леглата от 137 ще бъдат свити на 60. Причината за всичко това е една - липса на ресурси. А без ресурси болницата не можа да отговори на изискванията. 

„Беше взето адекватно решение предвид възможностите на болницата, като имахме предвид нейните кадрови и технически възможности. Опитахме се да обезпечим максимално лечебното заведение, като направихме много усилия и постигнахме много. Промяната на статута ѝ е при нечовешки условия.  Обърнахме се за помощ към военните, които се отзоваха. Обезпечихме болницата с лични предпазни средства. В момента се работи по изграждането на кислородна инсталация. Въпреки това болницата не отговаря на редица изисквания“, заяви Калинов, цитиран от сайта "Пловдив прес".

За пропадналата идея призна и областният управител Дани Каназирева. Именно тя настояваше "Свети Мина" да се специализира, макар болницата да е общинска, а част от общинарите да не бяха горещи привърженици на намерението. "Щом болницата не става, няма да е", каза Каназирева днес.

По-друг начин изглеждаха нещата преди 2 седмици, когато Бойко Борисов спретна свиждане - оперативка с болния кмет Здравко Димитров. Тогава премиерът и кметът съобщиха на пловдивчани, че ще имат специализирана болница "още днес".

В крайна сметка, като се игнорират гръмките обещания и намерения, развръзката не е изненадваща. Винаги се е знаело, че за преобразуването на "Свети Мина" са нужни доста пари и лекари, които ги няма. Пък и в началото на тази седмица здравният министър Костадин Ангелов се отказа от идеята във всяка област да има по една специализирана и една "чиста" болница. "По-скоро ще се върви към отделянето на COVID-зони и където е възможно да разделим потоците на пациентите", коригира се той.

Още по темата: 

Откритата" в петък от премиера Бойко Борисов и пловдивския кмет Здравко Димитров болница за лечение на COVID-19 все още е мираж. Предприемат се действия за преобразуването на общинската "Свети Мина" в такова заведение, но предстои дълъг път да се извърви.
Идеята на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов всяка област да има самостоятелна болница за лечение на коронавирус се проваля. Другото негово успоредно настояване - да се разкриват лечебници, в които няма болни от COVID-19, e на път да се увенчае с частичен успех.

 

Още по темата