Quantcast
За обещаната от Борисов COVID-болница няма медици | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

За обещаната от Борисов COVID-болница няма медици

Здравеопазването стана повод за нови престрелки в ГЕРБ - Пловдив
Обновена
4 937
 Фейсбук
Премиерът Борисов по време на срещата си с лекуващия се от коронавирус кмет на Пловдив Здравко Димитров (вляво), която предизвика вълна от иронични и критични коментари.

"Откритата" в петък от премиера Бойко Борисов и пловдивския кмет Здравко Димитров болница за лечение на COVID-19 все още е мираж. Предприемат се действия за преобразуването на общинската "Свети Мина" в такова заведение, но предстои дълъг път да се извърви. Пък и не е ясно какъв ще е финалът на процеса заради липсата на лекари. Всичко това рязко контрастира с гръмките обещания в петък - Борисов настойчиво попита няколко пъти "Днес ще има ли COVID-болница?", а притиснат кметът отвърна положително: "Да, още днес!". Всичко това се случи при странния диалог на стъпалата пред болница "Пълмед", където Димитров се лекува от коронавирус, а Борисов му спретна свиждане-оперативка на живо във "Фейсбук".

"Свети Мина", която и до момента лекуваше пациенти с COVID-19, се задъхва от липса на пари, медици и апаратура. Идеята е в нея да се разкрият 150 легла, като в момента официално са обявени 90, но на практика ресурсите стигат за около 60. Към момента болницата разполага с едва 6 лекари и 10 медицински сестри за болни от COVID-19. В сряда се очаква транш от общинския съвет от 277 000 лв., с които тепърва ще се създава PCR-лаборатория и ще се прави ремонт. Нужни са обаче още около 1 млн. лв. Че нещата са в зародиш стана ясно и от призив на общината за включване на лекари доброволци. Водят се и преговори с екипи от други заведения. Освен това шефът на дирекция "Здравеопазване" Калин Калинов заяви, цитиран от общинския пресцентър, че намерението е да се запазят отделенията по кардиология, хирургия и детското отделение. Това пък навява на мисълта, че понятието "COVID-болница" ще е предимно опаковка. И в момента много заведения лекуват коронавирус, като работят и другите им отделения. Известно е също така, че дори след преструктурирането си "Свети Мина" няма да обслужва тежките случаи. Как всичко това кореспондира със заповедта на здравния министър Костадин Ангелов от вчера във всеки областен град да бъде обособена поне една болница изцяло за пациенти с COVID-19 (плюс поне една за пациенти без COVID-19), все още не се знае.

 

ЗА ЗАПЛАТИ

По-късно в сряда пловдивският общински съвет наистина гласува помощ за "Свети Мина". Тя се оказа на стойност 83 000 лв. Но вместо за PCR-лаборатория, парите най-вероятно ще отидат за възнаграждения на персонала. Изразходването ще е по осмотрение на директора на лечебницата проф. Петър Петров. А пред съветниците той потвърди критичната ситуация с лекарите. Той съобщи, че в момента леглата се обслужват с минимален брой хора и много допълнителни часове, а от понеделник леглата трябва да станат 137. "Правя всичко възможно да привлека колеги и медицински сестри. Поне 12 лекари и 24 сестри ни трябват. Апелирам за помощ за кадри", изплака Петров. Той каза, че желае и детски сектор за коронавирус да разкрие, но отново му трябват медици. Заради всичко това отпусната от съвета сума вероятно ще отиде за възнаграждения. Надеждата е и правителството да даде пари.

 

ПРЕСТРЕЛКИ

Проблемите не попречиха на Здравко Димитров да обяви преди дни, че се готви разкриването дори на втора COVID-болница - чрез възстановяване на неработещия белодробен диспансер "Димитър Кудоглу". Но по тази тема прехвърчаха искри между него и предшественика му Иван Тотев, който е областен лидер на ГЕРБ. В социалните мрежи Димитров написа, че болница "Димитър Кудоглу" не функционира от 2014 г. заради решение на бившето ръководство на общината. "Болницата не беше закрита, а преместена. Цялата техника се премести в УМБАЛ "Свети Георги", там отидоха всички доктори", отвърна Тотев пред Радио "Пловдив". И бе леко ироничен спрямо Димитров: "Все пак е в болница. Всичко можеш да кажеш, когато си в такова състояние. Той иска да помогне". Думите на Тотев са още едно доказателство за напрежението в ГЕРБ - Пловдив, което се засилва с приближаването на парламентарните избори. Проблемите около здравеопазването са просто актуален повод те да избуяват. Още по-рано Тотев даде интервю, в което остро нападна областния управител Дани Каназирева, а и жегна няколко пъти Димитров.

Още

Съдът даде 1 година на Пловдив да се справи с мръсния въздух

27.07.2021

264
Бойко Рашков: В Пловдив са се купували гласове от името на ГЕРБ

05.07.2021

Обновена

6048
Рашков: Шефът на пловдивското МВР излезе в дълго майчинство

24.06.2021

7326