Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шеги, лъжи и видео: Борисов покори и Пловдив

Болният кмет Здравко Димитров бе принуден да рапортува на премиера колко много работи от ковид-отделението

13 Ноем. 2020ОбновенаНИКОЛАЙ ИВАНОВ
Фейсбук
Борисов, Димитров и медицинско лице на почтителна дистанция помежду си.

Причудливите изяви на Бойко Борисов, с които иска да покаже, че държи изкъсо ситуацията в страната, не спират. След като в четвъртък натовари на джипа здравния министър Костадин Ангелов и шефа на "Пирогов" Асен Балтов, за да им показва магистрали, в петък се яви пред пловдивската болница "Пълмед" и си поговори с кмета Здравко Димитров. Димитров е болен, повече от седмица е под лекарски грижи с коронавирус, което не попречи да слезе на стъпалата пред входа, за да докладва на премиера общинските успехи в борбата срещу COVID-19; пък и да обясни на началника си, че не спира да работи от болницата. Екшънът отново бе излъчен на живо във "Фейсбук", а Борисов демонстрира традиционното си поведение - хумор, ербаплък и тук-там лъжи за цвят. 

Самата сцена между премиера и кмета бе и забавна, и тъжна. Димитров явно не е във върхова кондиция, защото внимателно слезе по стълбите. Изглеждаше и леко отслабнал. През цялото време той стоеше на 4-5 метра от Борисов, такава дистанция пазеха още присъстващите лекари, общинари и пътуващата с Борисов свита. Към кмета и лекарите премиерът изстреля:

"Кога те изписват? Давай направо, изписвай да си отива у къщи. А, не тия дни! Пускайте ги - 2-3 дена у болница, това е. Ето го, здрав като камък. Вместо да работи, вие го държите тук. Сега нали вече си по-здрав? Телефон имаш ли? От стаята работиш... Пускайте ги да си отидат вкъщи, не ги психясвайте повече! Аз си го изкарАх у нас. Пробвайте го за антитела, ако има, още днес, айде!..".

Лекарите учтиво отвърнаха на премиера, че не може да изписват бързо, защото действат по протокол. За Борисов обаче бе важно не само да демонстрира добро настроение, но да сведе на зрителите добрите новини. Най-напред няколко пъти каза и изискваше да бъде повторено, че от днес Пловдив има специална ковид-болница. После заръча на хората край него да разгласяват, че недостиг на лекарства няма, а има презапасяване.

"За всички видове ваксини сме платили. Излезе ли добра ваксина, ще я имаме", каза още премиерът. Горкият Димитров рецитираше с тих глас каквото успееше да повтори.

Реалността обаче е по-различна от описаната от Борисов. Пловдивската болница "Св. Мина" не е заработила още изцяло за лечение на коронавирус, срещу преструктурирането ѝ негодуват лекари. Не е сигурно и какви точно ваксини ще осигури България, защото тя разчита на общата поръчка на ЕС и не прави никаква самостоятелна подготовка за получаването им. Страната ни не договаря самостоятелно допълнителни количества с производителите, както правят други държави. Днес Израел подписва с "Пфайзер" за 8 милиона ваксини, които ще получи през януари. Колкото до лекарствата, едва ли някой ще му повярва.

Малко по-рано премиерът навести с джипа и Комбината за цветни метали (КЦМ). Там, на фона на камари стара шлака той нахвърли бодряшки мисли, че следва да цари оптимизъм и заводите не бива да затварят, за да можела догодина България пак да получи оценка, че е много по-добре от другите държави. Борисов се похвали и с ръст на индустриалното производство, макар брутният вътрешен продукт да намалява с 5.2% спрямо третото тримесечие на 2019 г.

В КЦМ премиерът вметна още, че 1000 души на ден излизали здрави от болница след преболедуване с COVID-19 и се връщали на работа. Но обективно няма данни бройката да е достигната. Хоспитализациите се увеличават и вече са 4768, а 284 души са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 873, но новите случаи са в пъти повече - 3414, при това за всеки е ясно, че има заразени, които нямат достъп до тестване каквото и да говори властта.

Борисов, здравният министър и всички управляващи удобно мълчат и за факта, че сме на пето място по смъртност в ЕС - по последни данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията у нас смъртността е 10.6 на 100 000 за последните 14 дни, като се покачва, докато в други страни вече намалява. По-зле от нас са Чехия - 27.2 на 100 000, Белгия - 22 на 100 000, Унгария - 12.1 на 100 000, Словения - 10.7 на 100 000. Само от 25 октомври насам, когато Борисов обяви, че има положителен тест за COVID-19 и получи първокласна грижа у дома, починалите с COVID-19 са 893 души. Това премиерът нарича отлично справяне с кризата.

От днес Пловдив ще има COVID-болница – това е общинската „Св. Мина“, която ще помогне за осигуряването на болнично лечение на всеки един нуждаещ се пациент от региона. Към момента са разкрити 90 легла с възможност за добавяне на още 50, което ще стане поетапно. Предвидено е създаването на отделни звена в болницата за пациенти с коронавирус, които се нуждаят от кардиологични и хирургични медицински грижи. За предоставянето на необходимото лечение са привлечени специалисти и от други лечебни заведения от областта. Това е поредната мярка, с която реорганизираме здравната система по плана, по който работим, за да се справим с пандемията. Правителството е предприело всички необходими действия да гарантира доставките от спасителните медикаменти при лечението на коронавирусната инфекция, вече сме платили и за купуването на най-добрите ваксини срещу COVID-19, които ще се появят на пазара на ЕС.

Posted by Boyko Borissov on Friday, November 13, 2020

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Демерджиев: Има версия, че Ангел Христов от братя Галеви е вкаран мъртъв

04 Юни 2023

Хората с инвалидни пенсии рязко се увеличават

02 Юни 2023

Армията започва мащабни стрелби с комплекси С-300, МиГ-29, Су-25

03 Юни 2023

Възстановена селска баня чупи рекорди по посещаемост

05 Юни 2023

Денков и Габриел ще обявят състава на правителството

02 Юни 2023

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?