Медия без
политическа реклама

Тази седмица се чакат ключови промени в пожизнения ТЕЛК

Предстои и обнародването на облекченията във валидността на решенията

23 Яну. 2023ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
БГНЕС
Асен Меджидиев

Важни новини се очакват за хората с ТЕЛК тази седмица. Здравният министър Асен Меджидиев обяви, че внася отдавна подготвяните промени в наредбата за медицинската експертиза, с които ще се разшири списъкът от заболявания с пожизнено решение за намалена работоспособност.

"Проведохме много срещи с хората с увреждания и с неправителствени организации и мога да кажа, че почти всички искания за промени в наредбата са удовлетворени", съобщи в края на миналата седмица министърът. Окончателният вариант на наредбата е бил одобрен от МЗ преди дни, а промените ще се видят след публикуването им в "Държавен вестник".

Припомняме основните промени в наредбата:

- МЗ предлага всички заболявания отново да влязат в оценката, като тя се определя от най-високия процент на най-тежкото увреждане, плюс 20% от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания;

- промени има и в правото на чужда помощ, като най-голямата от тях е възможността чужда помощ да ползват и хора с психични заболявания, при които степента на увреждане е под 90%;

- пожизнен ТЕЛК ще се полага при още 29 заболявания като диабет тип 2, епилепсия, множествена склероза, аутистични разстройства;

- завишават се процентите, с които се оценяват някои заболявания, като за пръв път се признава увреждане и след първата година от прекаран инфаркт, както и при поставена клапа или направен байпас.

Наредбата за медицинската експертиза, от която зависят правата на стотици хиляди българи с увреждане, направи почти пълен кръг след злополучните промени при последния кабинет "Борисов".

В "Държавен вестник" предстои да излязат и приетите преди дни промени в закона за хората с увреждания, с които се намира решение за хилядите българи с изтекло решение. В момента заради блокажа на лекарските комисии, които работят с голямо закъснение, тези хора остават без доходи. С промените правата им няма да се прекъсват заради закъснение в преосвидетелстването, което не е по тяхна вина и те ще продължат да получават инвалидните си пенсии, финансова подкрепа и заплащане за личен асистент до излизането на новото решение. Ако то е за по-ниска степен на неработоспособност, полученото в повече няма да се връща.

Докато наредбата за медицинската експертиза би следвало да влезе в сила след публикуването в "Държавен вестник", то възстановяването на правата по закона може да стане и от март, а не от следващия месец. Това е така, защото след обнародването на промените в закона започва да тече 14-дневен срок за регионалните здравни инспекции да изпратят данните за забавените решения за преосвидетелстване на НОИ, АСП и т.н., а тези институции имат нужда от технологично време да подготвят новите ведомости.

Още за тези промени:

Без дебати и с пълно единодушие Народното събрание прие окончателно два ключови законопроекта с промени в социалното законодателство, около които имаше много спорове в последните седмици.

 

ПРОГРАМА

Междувременно социалното министерство обяви началото на тазгодишната кампания за финансиране на проекти за достъпна среда на хора с увреждания. До 100 000 лв. ще се отпускат за изграждане на рампа, асансьор или друго приспособление за хора с инвалидни колички, а до 8000 лв. ще се дават за проекти за лична мобилност, включително преустройство на автомобил и шофьорски курс.

Повече за условията и сроковете можете да прочетете тук:

Социалното министерство обяви начало на тазгодишната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност на хора с увреждания. Документи могат да се подават от 23 януари до 24 април.

 

Още по темата