Медия без
политическа реклама

В сила са нови правила при заразяване с COVID-19

Самоизолация две седмици за носителите на вируса, 10 дни за контактните лица

15 Март 2024
При заразяване на дете, то ще бъде приемано обратно в училище/детска градина само след бележка от лекар
Илияна Димитрова
При заразяване на дете, то ще бъде приемано обратно в училище/детска градина само след бележка от лекар

От днес влизат в сила нови правила за заразените с COVID-19, след като Държавен вестник публикува Наредба №7 от 7 март на министерство на здравеопазването "За условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на COVID-19".

Заразените с коронавируса, които не са хоспитализирани, "подлежат на самоизолация и лечение в дома за период до 14 днипо преценка на лекуващия лекар и в зависимост от тежестта на клинично протичане на заболяването" (чл.7). 

Същевременно контактните лица ще бъдат постявяни под медицинско наблюдение за срок от 10 дни (чл.8). В специално приложение са изрезени и критериите за това кои лица се считат за контактни:

1. Съжителство в едно домакинство с болен от COVID-19;

2. Директен физически контакт с болен от COVID-19 (напр. ръкостискане);

3. Директен незащитен контакт с инфекциозни секрети на потвърден случай на COVID-19 (напр. при опръскване при кихане, допир до използвани от пациента кърпички с голи ръце);

4. Директен (лице в лице) контакт с болен от COVID-19 на разстояние до 1m в продължение на най-малко 15 минути.

5. Престой в затворено помещение (напр. класна стая, болнична стая, стая за срещи, офис, работно помещение и др.) с потвърден случай на COVID-19 за най-малко 15 минути;

6. Медицински специалист или друго лице, полагащо директни грижи за пациент с COVID-19, или лабораторен персонал, обработващ клинични проби на пациент с COVID-19, без препоръчаните лични предпазни средства или с евентуално нарушена цялост на личните предпазни средства.

Контактно по горните критерии е всяко лице, "осъществило контакт в рамките на 48 часа преди и до 10 дни след появата на симптомите при заболелия", ако потвърденият случай е асимптоматичен - тогава "всяко лице, осъществило контакт с него в рамките на 48 часа преди и до 10 дни от датата на вземане на пробата, довела до лабораторното потвърждаване".

Освен това Наредба №7 въвежда и изискване при случай на заразен с вируса в ясла, градина или училище, децата от съответната група или паралелка да се поставят под карантина в рамките на заведението за период от 10 дни

Преболедували деца или ученици ще бъдат приемани обратно след представяне на бележка от лекар, че са клинично здрави.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

COVID-19