Quantcast

Медия без
политическа реклама

Неуспял кандидат за НЗОК поема най-ключовата здравна агенция

ГЕРБ посочи Иванка Динева за директор на медицинския надзор

26 Септ. 2023
МЗ
Иванка Динева

Неуспелият кандидат на ГЕРБ за управител на здравната каса Иванка Динева оглави най-ключовата агенция в здравната система - "Медицински надзор". Това е изпълнителната агенция, която контролира лечебните заведения и спазването на правата на пациентите, в нейни ръце са и проверките по сигналите за лекарски грешки и т.н.

Рокадата е обяснена само с предстоящото преструктуриране на агенцията и отделянето на Изпълнителна агенция по трансплантациите в самостоятелна структура (сега те също са към "Медицински надзор"). Тя е представена като решение на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, въпреки че двамата бяха в конфликт само преди два месеца. До този момент агенцията се оглавяваше от проф. Росен Коларов.

Динева е близка до ГЕРБ и бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов. Партията я издигна за управител на касата, но опозицията извади скандали, в които е замесена и в последния момент ПП-ДБ се отметна от уговорката да я подкрепи. Това принуди Динева да се оттегли, а касата остана без легитимно ръководство. В крайна сметка този важен пост бе оставен на ПП-ДБ. Тогава проф. Хинков определи Динева като "публично компрометирана личност". Тя пък го обвини в клевета и той й се извини.

На фона на пререканията за Динева при номинацията й за НЗОК, сегашното назначение буди недоумение. Миналата есен Динева бе освободена от поста директор на столичната здравна каса. Официални причини нямаше, но неофициално имаше публикации, че става дума за забавяне на актове за болници, което може да се използва от тях в съда за оспорване на санкциите. Най-малко две медии съобщиха тогава, че Динева е уволнена дисциплинарно. Отделно се чуха и обвинения в конфликт на интереси, когато Динева е била съветник на министъра, но и адвокат на контролирани от него болници. Тя самата отхвърли всички съмнения и каза, че се гордее с работата си.

Медик срещу юрист - така изглежда състезанието за шеф на Националната здравноосигурителна каса. Проф. Жени Стайкова е кандидатът на БСП, а Иванка Динева - на ГЕРБ.  Двете бяха изслушани вчера в парламентарната здравна комисия, където представиха приоритетите си.

Преди това Динева стана известна на по-широката общественост с разпоредена проверка срещу ДКЦ "Александровска" и офталмолога Александър Оскар, с когото проф. Костадин Ангелов има остър конфликт. За проверката се твърдеше, че е предизвикана от писмен сигнал на бивш служител на болницата, а Оскар бе обвинен, че е източил стотици хиляди левове с фалшиви прегледи и манипулации. След като ДКЦ "Александровска" се оплака в НЗОК за "тенденциозни и незаконни действия" на столичното поделение, НЗОК предизвика извънредна проверка на Инспектората, която не само не установи нарушения, но не откри и следа от "сигнал".

Перипетиите на ГЕРБ със здравната каса (или може би на здравната каса с ГЕРБ), чудесно се съдържат в една кратка реплика на проф. Костадин Ангелов от петъчния дебат в пленарна зала. Обещавам ви - каза проф.

Реакциите не закъсняха и при днешната новина за назначението й начело на медицинския надзор. "Проф. Хинков, закривайте го това здравеопазване и да се приключва!", написа във "Фейсбук" Кремена Кунева и директно нарече Иванка Динева "бухалката срещу Александър Оскар". "Опитаха се да я направят шеф на НЗОК явно за тези “заслуги”, но не успяха. Е, днес явно вече са и намерили позиция. Върнахме се поне 10 години назад и явно това е само началото", коментира бившият депутат от ДБ.