Quantcast

Медия без
политическа реклама

Няколко нарушения са установени при размяната на бебета в "Шейново"

Започват проверки в родилните отделения в цялата страна

09 Яну. 2023Обновена
СЛЕД ПРОВЕРКАТА ЗА РАЗМЕНЕНИТЕ БЕБЕТА В “ШЕЙНОВО”: Актуална информация на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“

СЛЕД ПРОВЕРКАТА ЗА РАЗМЕНЕНИТЕ БЕБЕТА В “ШЕЙНОВО”: Актуална информация на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“

Posted by NOVA News on Monday, January 9, 2023

Редица нарушения са установени в работата на болница "Шейново" при проверката на агенция "Медицински надзор" по повод размяната на две бебета, съобщи днес ръководството на агенцията. На лечебното заведение е връчен констативен протокол, а в следващите три месеца ще бъдат издадени и актове за административни нарушения. Кои точно са виновните лица за случая обаче от агенцията не се наеха да кажат, като посочиха, че това трябва да установят следствените органи. Предстоят проверки в цялата страна и неизбежните предложения за промяна на нормативните актове и медицинските стандарти.

През декември стана известно, че в една от най-реномираните АГ-болници в страната - столичната "Шейново", са разменени две бебета. Установява го една от майките, която два месеца след изписването прави ДНК тест поради съмнения, че гледа чуждо дете. След излизането на резултата тя сигнализира здравното заведение, което започва вътрешна проверка. Оказва се, че двете бебета, родени по едно и също време, са разменени и дадени на грешните родители. По случая започнаха проверки на агенция "Медицински надзор", прокуратурата и самата болница.

Става дума за неосъществен достатъчен контрол на различни нива, обяви днес шефът на "Медицински надзор" проф. Росен Коларов. Акушерката в отделението, неонатологът, който също контролира, трябва задължително да направят сверка на номерата при изписването на децата. Някъде нещо не е направено, особено на финала, обясни неопределено Коларов. Точно как са разменени - има следствени органи, ако има видео наблюдение - трябва да се установи, но това не е в нашите правомощия, измъкна се той от конкретен отговор. "Безспорно има и човешка грешка, и недостатъчно контрол. Няма смисъл да говорим колко са натоварени - всички отделения са натоварени, но контролът е нещо важно", каза още проф. Коларов.

Проверки в цялата страна ще установят къде има пукнатини, какви са те, доколко носят определен риск, след което задължително ще излезем с предписания за оптимизиране на стандартите по неонатология и по акушерство и гинекология, съобщи шефът на агенцията. Проф. Коларов обяви, че ще се направи оценка на рисковите моменти, за да се предотвратяват подобни инциденти в бъдеще. Той определи като добра идея да се въведе баркод за родители и деца.

"Когато се роди детето, се слагат на майката и на детето гривнички, които са близначни, ако мога така да се изразя. В неонатология пак трябва да се сверят. Когато детето се дава на майката - също. А накрая и при изписването", изброи четирите степени на контрол Коларов. Но каза, че не може да каже на кой етап в "Шейново" се е стигнало до грешката с двете деца. От обяснения на самата болница по-рано се подразбираше, че "пропуски" и "случайности" има поне два пъти - първо, при даването на децата на майките им часове след раждането и второ, при изписването, когато несъответствието между номерата на родилните гривни на всяка майка с бебето ѝ не е отчетено от персонала и не е забелязано от двете жени.

Нарушени са стандартът по неонатология, две медицински наредби и три текста от закона за лечебните заведения. Това е установила комисията, която е направила проверката. Предстои да се очертае към кого ще се насочат наказателните постановления, ние в момента не можем да кажем техните имена. Нарушенията касаят организацията на прием на родилките, обслужване на новородените и изписване на новородените, обясни зам.-директорът на "Медицински надзор" Фидел Косев.

Констатирахме нарушения, които нямат отношение към разменените бебета, уточни Оля Василева, държавен инспектор. После обаче цитира наредба, според която изписващата акушерка е трябвало да свери номерата при изписването на бебетата, както и други нормативни актове за отговорността на началника на отделението, главната сестра и старшата акушерка. Началникът на клиниката отговаря за работата на лекарите, главната сестра-акушерка отговаря за работата на акушерките и за спазването на правилника за вътрешния ред в отделението. Старшата акушерка също трябва да отговаря за работата на акушерките. По отношение на стандарта по неонатология, в него е посочено как се превеждат децата от родилна зала към неонатологията. Този контрол е трябвало да бъде осъществен от началника на отделението и старшите акушерки, каза Василева. В този кръг от длъжностни лица на болницата вероятно ще са и наказанията.

Допълнително е установено, че едната родилка, приета по спешност, е платила за избор на екип, въпреки че това не е редно, посочиха от "Медицински надзор".

Втори ДНК тест, направен по искане на една от майките, потвърди резултата на първия - че децата, които са били разменени при раждането си в болница "Шейново", не са при биологичните си родители.

 

Още по темата