Медия без
политическа реклама

Две новородени са разменени в столична АГ болница

Засега бебетата остават при жените, с които са изписани след раждането

21 Дек. 2022Обновена
Pixabay

Две бебета са били разменени и дадени на жени, които не са техни майки, при изписването им от столична АГ болница. За случая разказа "24 часа". Два месеца след раждането една от майките направила ДНК тест заради съмнение, че детето, което отглежда, не е нейно. Така се разбрало, че бебето, с което се е прибрала от болницата, всъщност не е това, което е родила.

Майката сигнализирала здравното заведение, което е започнало вътрешна проверка. Установено било, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката. Така се стигнало до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Резултатът от ДНК-теста, който е бил готов в понеделник, доказал с категоричност, че детето е чуждо.

За случая са уведомени полицията и прокуратурата, тъй като другата майка, за която се смята, че е взела другото новородено, отказала да се яви в болницата, за да ѝ бъде направен ДНК-тест. Тя твърди, че детето, с което си е тръгнала от болницата, си е нейното. Подозренията са, че в болницата бебетата може да са били разменени умишлено, или да е допусната грешка от страна на персонала. Случаят най-малкото показва голяма немарливост от страна на болничния персонал. Гривничките на майката и бебето се слагат веднага след прерязване на пъпната връв и още тогава номерата им се сверяват. Това би трябвало да се прави и преди свалянето на гривните при изписването на майката и бебето. Също така бебето обичайно се дава, дори за кратко, на майката след раждането, т.е. тя го вижда, преди да бъде отнесено за къпане и изследвания. Болничният престой при раждане без усложнения е 3 дни за естествено раждане и 5 дни за секцио.

Пред Нова тв майката, която отказва да се съгласи, че е станала грешка и че не отглежда собственото си дете, разказа, че изобщо не се е усъмнила при раждането. Преди седмица обаче неочаквано била посетена от лекарка. "Чукна, отворих й. Ще ви кажа нещо, каза, но не се притеснявайте. Но да ви покажа снимките на другото бебенце", казала й докторката. Показала й снимките и обяснила, че и другото бебе е здраво и хубаво. "Но разбрахме чрез гривничките, че може бебетата да са разменени", продължи разказа си майката. Тя сподели, че от тогава не спи и не яде, само мисли за това и е много разстроена.

Прокуратурата: Има дело, майките съдействат

Миналата сряда по случая е образувано досъдебно производство, казаха за "Сега" от Софийската районна прокуратура. То се води по чл. 184. от Наказателния кодекс. Той гласи, че "който умишлено замени, скрие или подхвърли малко дете или по друг начин укрие или замени гражданското състояние на някого, се наказва с лишаване от свобода до две години". Ако това бъде извършено с користна цел, наказанието е до 3 години затвор и от 100 до 300 лв. глоба.

С обяснението, че разследването е в много начален етап и казусът е много деликатен, от прокуратурата отказаха каквито и да е подробности по случая. По-късно зам.-районният прокурор Иван Стефанов даде брифинг по темата.

Той обясни, че вече са разпитани 28 свидетели, по делото са приобщени биологичните материали от майките на двете деца. Родителите, вписани в актовете, не съответстват на биологичните, потвърди прокурорът. В момента делото е върнато в полицията за допълнителни разпити. По думите на прокурора и двете майка са съдействали на разследващите, а в момента децата се намират при жените, с които са били изписани от болницата. Дирекция "Социално подпомагане" е уведомена за случая, за да прецени дали някое от децата е в опасност или в риск, каквито данни по делото няма, посочи още прокурорът.

Стефанов обясни, че разследването трябва да изясни в кой момент се е стигнало до размяната. От думите му излезе, че са сменени гривните, дадени на двете жени. И едната е сверила номерата след изписването, тъй като пазела гривничките за спомен.

Ще се търси отговорност от всички виновни лица, категоричен беше прокурорът. Но напомни, че текстът от НК, по който се разследва е от 1968 г. и досега никога не е ревизиран.

Фандъкова нареди проверка

Кметът на София Йорданка Фандъкова назначи проверка в общинската болница "Шейново", където по информация на пациенти са били разменени бебета. Виновните ще бъдат наказани, увери заместник-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов, цитиран от БГНЕС.

"За случая бяхме уведомени от медиите, веднага беше назначена проверка със заповед. Ще бъде проверена работата на болницата, на директора. За случая ще бъде сезиран и медицински одит към Министерството на здравеопазването, ако не са сезирани досега. Много важно за нас е да възстановим доверието, защото системата на здравеопазването е изключително важно доверието в нея да бъде силно и хората да знаят, че няма да има каквито и да било проблеми и ще се работи професионално в лечебните заведение. Връщане на доверието, наказване на виновните и бърза и обективна проверка", посочи Барбалов.

Директорът на "Шейново" д-р Румен Велев коментира пред bTV, че целият персонал, ангажиран със случая, е разпитан от разследващите. В болницата недоумяват как се е стигнало до тази ситуация. "Ние имаме доста стриктни правила, по които се описват новородените. На 4 места се записват, сравняват се тези номера от гривните при изписването", каза още той. И допълни, че разчита разследващите бързо да установят истината.

Здравният министър: Небрежност е

"Става въпрос за 2 родилки, които са родили през септември месец в един и същи ден, по едно и също време. Според мен става въпрос за човешка грешка, небрежност на персонала", заяви на брифинг министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, цитиран от БНТ.  "Има разминаване при поставянето им в количките. Номерата на гривните трябва да се проверяват освен при първия контакт на майката с бебето, и при изписването им от болницата. На няколко етапа от веригата е проявена небрежност", допълни той. Здравното министерство късно получило сигнала. "След проверките ще се вземат много сериозни мерки, ще стартират проверки и в други АГ болници", каза още Меджидиев.

Какво следва?

Не може просто да се разменят отново бебетата - и от правна, и от етична гледна точка. Съставени са актове за раждане, следва да се обсъди дали няма да се наложи водене на установителен иск за произход от майката например. Това коментира пред "Сега" адвокат Мария Шаркова, която е специалист по медицинско право.

Според нея сега болницата ще трябва да извърши проверка на протокола за идентификация на бебетата - как се извършва, какви правила има, какви са рисковете за грешка, свалят ли се гривните при някакви обстоятелства и т.н.

Нищо ново под слънцето

През 2013 г. стана известен случай на разменени бебета в болницата в Горна Оряховица. Грешката тогава била установена 20 минути след изписването на едното от тях и поправена.

Инцидентът станал, когато по едно и също време от болницата трябвало да си тръгнат общо четири бебета. Една от акушерките дала грешно бебе на една от жените, която обаче не разбрала за подмяната и си тръгнала с детето. Втората майка се усъмнила, защото номерът на гривните не съвпадал. През това време нейното бебе пътувало за горнооряховското село Първомайци с другата майка. От болницата звъннали на изписаната майка да се върне, защото е станала грешка с бебетата. Акушерката, разменила бебетата, е с 20-годишен трудов стаж. Заради проявената небрежност бе с предупреждение за уволнение.

Още по темата