Медия без
политическа реклама

Българското кино си раздаде 38 награди на принципа "за всекиго по нещо"

"Изкуството да падаш" е с най-голямата - за най-добър филм

17 Май 2023
Георги Дюлгеров бе отличен за цялостния си принос към българското кино.
Яна Лозева/СБФД
Георги Дюлгеров бе отличен за цялостния си принос към българското кино.

Наградите на Съюза на българските филмови дейци, които възкръснаха миналата година под името "Васил Гендов", бяха раздадени за втори път снощи. Общо 38 отличия бяха връчени по време на 140-минутната церемония в Софийската опера и балет, която бе водена от Юлиян Вергов. При номинирани 68 заглавия това означава, че приблизително всеки втори е получил по нещо. 

В най-интересната категория - игрално кино, най-важната награда получи "Изкуството да падаш". Дебютът на режисьора Орлин Милчев бе обявен за най-добър български филм на изминалата година, но това си остана единствената му награда. "Изкуството да падаш" в момента се разпространява в киномрежата.

Други взеха по няколко. Ветеранът Иван Павлов спечели приза за режисура с "Пролетно равноденствие", Светлана Янчева е с приз за най-добра женска роля в същия филм, а пък Веселка Кирякова - за неговия монтаж. С три награди е и "Добрият шофьор" - за дебют в игралното кино (на документалиста Тонислав Христов), за главна мъжка (Малин Кръстев) и поддържаща мъжка роля (Герасим Георгиев-Геро). И двата не са разпространявани засега сред широката публика. 

Три награди получи и "Ф1.618" - за звук, костюми и сценография. "Майка" е отличен за най-добър сценарий (на Миглена Димова и Зорница София) и най-добра поддържаща женска роля на Дария Димитрова (макар че ролята си е главна). Поощрени бяха дори напълно посредствени ленти като "Жълт олеандър" (награда за музика) и "Жири" (специален диплом за дебют). Най-добрият оператор е Кирил Проданов, работил в сръбския "Мрак", реши журито. 

В документалния раздел доминираха три филма, които успешно проправиха пътя си към публиката - нещо не много обичайно за документалното кино у нас. "Нямаш място в нашия град" спечели за най-добър филм, режисура и монтаж. Историята за пернишки ултраси може да се гледа в HBO Max, а все още в прожекции по кината са "Воев" - с наградите на журито и на Гилдия драматурзи, и "Моралът е доброто" - с приз за дебют.

При анимациите най-добър филм е "Меко казано" на Анри Кулев, който спечели и за сценарий (на Валери Петров), с две награди е и "Флорентинска нощ" - режисура (Сотир Гелев) и композитор (Румен Бояджиев-син). 

Награди за цялостно творчество и особен принос към българското кино получиха проф. Георги Дюлгеров и проф. Вера Найденова.

Още по темата